Sakarā ar skandālu par nelikumīgu cenu fiksēšanu ar savu lielāko reģionālo konkurentu "Maersk Air" Skandināvijas aviolīniju reisos no saviem amatiem atkāpās Skandināvijas aviosabiedrības SAS direktoru padomes locekļi.
Šāds solis sperts pēc tam, kad neatkarīgā izmeklēšana par SAS un "Maersk Air" 1998.gadā noslēgto nelikumīgo cenu fiksēšanas līgumu kritizēja direktoru padomi par "pasivitāti" šajā lietā, kad Eiropas Komisija sāka veikt izmeklēšanu 2000.gada jūnijā.

Vienlaikus ziņojumā teikts, ka direktoru padome nav bijusi iesaistīta un tā nav bijusi informēta par šo "karteļa vienošanos". Direktoru padome nesaņēma savlaicīgu un pietiekamu informāciju, teikts ziņojumā.

Iepriekš savus amatus jau zaudējušas vairākas augsta ranga SAS amatpersonas.

Eiropas Komisija (EK) jūlijā piesprieda Skandināvijas aviosabiedrībai SAS un Dānijas "Maersk Air" 52,5 miljonu eiro (29,35 miljoni Ls) soda naudu par neatļautu vienošanos biznesā.

Pēc gadu ilgās izmeklēšanas EK norādīja, ka "Maersk Air" nodevusi SAS rīcībā noslogoto līniju Kopenhāgena - Stokholma. Tas noveda pie paaugstinātām biļešu cenām aptuveni miljonam pasažieru gadā.

Kopējās vienošanās laikā "Maersk Air" bija apsolījusi SAS neuzsākt no Kopenhāgenas jaunus starptautiskos lidojumus bez tās piekrišanas. Savukārt SAS apņēmās neko nedarīt "Maersk" apkalpotajās līnijās no Bilundas lidostas Dānijā. Tā ir otrā lielākā lidosta valstī.

ES komisāra Monti skatījumā, te nepašaubāmi ir runa par tirgus sadalīšanu par sliktu pasažieriem. Komisijas uzdevums ir uzraudzīt, lai aviokompānijas atvērto gaisa satiksmes tirgu Savienībā atkal "neaizvērtu" ar aizliegtu norunu palīdzību. Komisārs pauda pārliecību, ka augstais sods būs laba mācība, kas atbaidīs "Maersk Air" un SAS no tamlīdzīgiem soļiem nākotnē. Karteļi ES ietvaros ir pilnībā aizliegti. Izņēmuma gadījumos tos var atļaut tikai Eiropas Komisija.

SAS un "Maersk Air" 1998.gada oktobrī informēja ES institūcijas par sadarbības līgumu, taču Komisijas konkurences uzraudzības dienestam drīz radās aizdomas par iespējamu slepenu un nelikumīgu vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!