Krievijas Ģenerālprokuratūra nosūtījusi jaunu pieprasījumu Turcijas varas iestādēm arestēt un izdot Krievijas pilsoni Movladi Udugovu, ko Maskava uzskata par čečenu nemiernieku galveno ideologu.
Kā paziņoja Krievijas Dienvidu federālā apgabala Ģenerālprokuratūras pārvaldes pārstāvis, "oficiālais lūgums arestēt un izdot Udugovu tika nosūtīts vairāk nekā pirms gada, taču, tā kā mēs neesam saņēmuši atbildi uz mūsu lūgumu, mēs par to atkal atgādināsim Turcijas varas iestādēm."

Movladi Udugovs dzimis 1962.gadā Čečenijas otrā lielākajā pilsētā Gudermesā, 1988.gadā beidzis Čečenijas-Ingušijas Valsts institūtu. 1990.gadā Gudermesā izveidoja un rediģēja laikrakstu "Orientir", kas tika slēgts pēc Čečenijas-Ingušijas APSR PSKP CK lēmuma. Pēc Čečenijas-Ingušijas APSR Iekšlietu ministrijas datiem, no 1988. līdz 1990.gadam viņš atradies ieslodzījumā par zādzību veikalā un pēc tam nomainījis savu uzvārdu uz mātes uzvārdu Udugovs. Džohara Dudajeva prezidentūras laikā viņš kļuva par galveno ideologu, atbildot par Visnacionālā čečenu kongresa ideoloģiju. Pašlaik viņš pakļauts tikai lauka komandierim Hatabam.

Krievijas tiesībsargājošās iestādes Udugovu apsūdz līdzdalībā bruņotā dumpī. Starptautiska meklēšana izsludināta 2000.gada aprīlī. 1997.gadā Udugovs kopā ar Čečenijas prezidentu Aslanu Mashadovu piedalījās sarunās ar Maskavas amatpersonām par reģiona krīzes noregulējumu. Savulaik Udugovs bija Čečenijas informācijas lietu ministrs, bet līdz 1998.gada oktobrim - ārlietu ministrs.

Pēc dažādām ziņām, Udugovs pēdējos gadus uzturas Turcijā vai kādā no Persijas līča valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!