Foto: AFP/Scanpix
Sestdien ar Ķīnas prezidenta Hu Dziņtao līdzdalību Kazahstānas galvaspilsētā Astanā atklāja Ķīnas – Centrālāzijas gāzes cauruļvada vienu no posmiem, ziņo BBC. Uzreiz pēc tam Dziņtao dosies uz Turkmenistānu, kur atklās cauruļvada pirmo posmu, jo kopumā cauruļvads sākas tieši šajā valstī. Tiesa, pavisam cauruļvads būs gatavs vien 2013. gadā.

BBC vēsta, ka Ķīnas - Centrālāzijas gāzesvads būs 7000 kilometru garš. Kopumā projektā ir iesaistītas četras valstis - ceturtā ir Uzbekistāna, kuras prezidents Islams Karimovs arī ieradīsies Turkmenistānā. Gāzes vads sāksies Turkmenistānā, noslēgsies - Ķīnas rietumos. Tā izmaksas tiek lēstas 6,7 miljardu ASV dolāru (3,2 miljardu latu) apmērā.

Kazahstānā cauruļvada posms ir 1833 kilometru garš. Valsts prezidents Nursultans Nazarbajevs neslēpis prieku par notikušo, paužot, ka "šis milzu projekts atdzīvina seno Zīda ceļu".

BBC akcentē, ka, šādi rīkojoties, Ķīna mēģina nodrošināties ar vairākiem enerģijas devējiem visā pasaulē.

Vienlaikus šis projekts nāk par labu arī Centrālāzijas republikas valstīm. Šis ir pirmais Kazahstānas eksporta ceļš, kas neiet uz vai cauri Krievijai. Tādējādi Centrālāzija varētu kļūt mazāk atkarīga no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!