Foto: AFP/Scanpix

40. ASV prezidents Ronalds Reigans (1911-2004), kurš pirms kļūšanas par valsts vadītāju bija aktieris, Baltajā namā nonācis ar augsti stāvošu draugu, kas saistīti ar mafiju, palīdzību. Par to tiek vēstīts ekskluzīvā dokumentālajā filmā, kas skatāma interneta resursā "The Daily Mail".

Filmā tiek atmaskotas saiknes starp mafiju, vienu no ietekmīgākajām Holivudas izklaides industrijas kompānijām, tās bosu Lū Vasermanu, prezidentu Reiganu un ASV Tieslietu ministriju.

No piecdesmito gadu vidus līdz sešdesmito gadu sākumam Reigans svētdienās kanālā CBS vadīja programmu "General Electric Theatre", un šo darbu, kā tiek apgalvots filmā, viņš ieguvis, pateicoties izdevīgam darījumam.

Turklāt Reigans ne tikai saņēma lielu algu - viņš kļuva par populārās programmas līdzīpašnieku, tāpēc drīz vien kļuva ārkārtīgi bagāts.

Viņa aizbildnis un tuvs draugs, kurš palīdzējis ar šo darījumu, bija Lū Vasermans - kompānijas "Music Corporation of America" (plašāk pazīstama kā MCA) neoficiālais vadītājs.

Vēlāk, kad liberālais demokrāts Reigans bija kļuvis par televīzijas zvaigzni, viņš mainīja savu politisko pārliecību un miljoniem televīzijas skatītāju sāka asociēties ar konservatīvajiem republikāņu uzskatiem, kas rezultātā arī noveda pie prezidenta amata iegūšanas.

Tomēr kā Reigans kļuva populārs? Dokumentālajā filmā teikts, ka gan Reigans, gan Vasermans bijuši saistīti ar organizētās noziedzības grupējumiem jeb mafiju.

Reigana draugs Vasermans bija krievu emigrantu pēctecis, audzis Klīvlendā, vakaros strādāja par biļešu kontrolieri kinoteātrī, bet pēc vidusskolas diploma iegūšanas pievienojās itāļu noziedznieku organizācijai "Mayfield Road Gang", kas bijusi saistīta arī ar ebreju mafiju.

Čikāgā Vasermans sāka strādāt MCA dibinātāja Žila Steina labā, kurš viņu uzskatīja par "lāga zēnu" ar labām idejām, tāpēc nozīmēja par MCA talantu meklēšanas aģentu. Steinam bija labi sakari, un viņa kompānijas talanti uzstājās arī Alam Kaponem piederošos nelegālos naktsklubos.

Rezultātā 36 gadu vecumā Vasermans ar Steina gādību kļuva par kompānijas prezidentu.

"No visiem neticami talantīgajiem aktieriem, kas regulāri sadarbojās ar MCA, pats pirmais, kurš parakstīja līgumu par vienu miljonu dolāru, bija tieši Ronalds Reigans, un tas bija iespējams, pateicoties darījumam, ko 1941. gadā Vasermans noslēdza ar "Warner Brothers Studios"," teikts dokumentālajā filmā.

Acīmredzot Reigana un Vasermana draudzība nebeidzās arī pēc aktiera kļūšanas par prezidentu. Filmā tiek vēstīts, ka ar Reigana gādību tika slēgta Tieslietu ministrijas nodaļa cīņa ar organizēto noziedzību Holivudas kompānijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!