Foto: Reuters/Scanpix

Astronomi atklājuši ļoti retu piecu savstarpēji saistītu zvaigžņu sistēmu, ziņo BBC. Par šo atklājumu zinātnieki paziņojuši Lielbritānijas Nacionālajā astronomu sapulcē.

Atklātā piecu zvaigžņu sistēma sastāv no diviem zvaigžņu pāriem un vienas atsevišķas zvaigznes, kura orbitē tuvu vienam no tiem. Pagaidām šī ir vienīgā atklātā šāda tipa zvaigžņu sistēma.

Sākotnēji atklātas divas tā dēvētās binārās zvaigznes jeb zvaigžņu pārus, kuri abi ir vienas zvaigžņu sistēmas daļa. Zvaigžņu pāri virzās pa orbītu ap kopēju gravitācijas centru, bet tie cits no cita atrodas tālāk par Plutona orbītas ap Sauli rādiusu.

Viens pāris ir tā dēvētā kontakta binārā zvaigzne, kas nozīmē, ka abas zvaigznes atrodas tik tuvu viena otrai, ka tām ir pat kopēja ārējā atmosfēra. Savukārt otrā zvaigžņu pārī starp zvaigznēm ir aptuveni trīs miljonu kilometru liela atstarpe. Zvaigžņu pārus vienu no otra pa orbītu atdala aptuveni 21 miljardu kilometru plaša atstarpe.

Smalkāka izpēte zinātniekiem ļāva atklāt piekto zvaigzni, kura ir attāli saistīta ar kontaktā neesošo zvaigžņu pāri.

Publicitātes attēls

"Šī ir patiešām eksotiska zvaigžņu sistēma. Principā nav iemeslu, kāpēc ap šiem zvaigžņu pāriem nevarētu riņķot arī planētas. To iedzīvotājiem būtu tādas debesis, kas atstātu "Zvaigžņu karu" veidotājus kaunā. Dažkārt no vienas vietas varētu redzēt visas piecas zvaigznes dažādās spožuma pakāpēs," norāda Open University pētnieks un projekta līdzstrādnieks profesors Markuss Lors.

Viņš arī skaidro, ka tas, ka visas šīs zvaigznes atrodas vienā plaknē, liek domāt, ka tās visas radušās no viena starpzvaigžņu putekļu un gāzes diska.

Neparastā sistēma no Zemes atrodas 250 gaismas gadu attālumā Lielā Lāča zvaigznājā. To izdevies atrast pārskatot "SuperWASP" projekta laikā iegūtos datus.

Šis projekts izmanto mazas un samērā lētas kameras ar platleņķa objektīviem Kanāriju Salās un Dienvidāfrikā, lai ik minūti uzņemtu debesu attēlu. Vairāku gadu laikā uzņemtie attēli palīdzējuši izveidot dažādu debesu ķermeņu raidītās gaismas pārmaiņu analīzi.

Šādas debesu ķermeņu sistēmas ir ļoti retas - līdz šim ar ar NASA rīcībā esošo "Kepler" teleskopu atklāta tikai viena cita piecu zvaigžņu sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!