Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ieslodzītā krievu pankgrupas "Pussy Riot" dalībniece Nadežda Tolokoņņikova, par kuras atrašanās vietu vairāk nekā trīs nedēļas nebija nekādu ziņu, pārvesta uz jauno soda izciešanas koloniju Krasnojarskas reģionā, ceturtdien pavēstījusi vietējā ieslodzījuma vietu pārvalde.

Pārvaldes preses pārstāvis paziņoja, ka Tolokoņņikovas advokātam nosūtīta vēstule, kurā izpausta precīzāka notiesātās atrašanās vieta, bet viņš šo informāciju nevar izpaust.

Jautāts par Tolokoņņikovas veselības stāvokli, preses pārstāvis sacīja, ka tas esot normāls, bet atteicās atklāt, vai viņa atrodas ieslodzījuma vietā vai cietuma slimnīcā.

Krievijas tiesībsargs Vladimirs Lukins otrdien paziņoja, ka saņēmis apliecinājumu, ka Tolokoņņikovas veselības stāvoklis esot labs un garajā ceļā ieslodzīto pavadījis mediķis. Lukins informēts, ka Tolokoņņikova ievietota cietuma kolonijas slimnīcā.

23 gadus vecā filozofijas studente 23.septembrī pieteica badastreiku, pieprasot pārcelšanu uz citu koloniju. Viņa apgalvoja, ka kolonijā Parcas ciematā Mordvijā, kur izcieta sodu, ieslodzītās tiek paverdzinātas. Tolokoņņikova atteicās no ēdiena astoņas dienas, līdz tika pārvesta uz slimnīcu un barota intravenozi. Pēc atgriešanās no slimnīcas viņa turpināja badastreiku.

Pēcāk varasiestādes nolēma pārvietot viņu uz citu ieslodzījuma vietu.

Viņas vīrs Pjotrs Verzilovs iepriekš paziņoja, ka viņam ir pamats domāt, ka Tolokoņņikova pārvesta uz 50.soda izciešanas koloniju Ņižņijingašā, kas atrodas aptuveni 300 kilometrus no reģionālā centra Krasnojarskas.

Prakse, ka par ieslodzīto pārvešanu, kas nereti ilgst pat vairākas nedēļas, netiek informēti cietumnieka tuvinieki, Krievijā ir plaši izplatīta.

Tolokoņņikova un vēl viena "Pussy Riot" dalībniece Marija Aļohina izcieš divu gadu cietumsodu par huligānismu, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Pērn 21.februārī piecas "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

Pagājušā gada augustā Maskavas tiesa piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Tolokoņņikovai, Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu.

Izskatot apelācijas prasību 2012.gada 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!