Foto: stock.xchng
Vācijas Reihstāga apsardzes sistēmā tiks ieviesti ievērojami stingrāki drošības pasākumi, jo pārbaudē atklājies, ka gandrīz 23 000 cilvēku, tostarp tirdzniecības aģenti, interni un lobētāji, var gandrīz netraucēti iekļūt parlamenta ēkā, ziņo interneta laikraksts "The Local".

Avīze "Berliner Morgenpost" svētdienas vakarā ziņoja, ka Reihstāga drošības sistēmas pārbaudē pēc nesenajiem brīdinājumiem par terorisma draudiem atklātas nopietnas nepilnības, tostarp apgrozībā esoši desmitiem tūkstošu drošības caurlaižu. Apsardzes darbinieki tikai izlases veidā pārbauda šo caurlaižu īpašniekus.

Varasiestādes plāno samazināt izsniedzamo caurlaižu skaitu. Īpašās caurlaides tiks piešķirtas vienīgi cilvēkiem, kuri var pierādīt, ka viņiem nepieciešama šāda "privileģēta piekļuve", ziņo laikraksts.

Novembrī policija slēdza Reihstāga kupolu un jumtu apmeklētājiem, izņemot tos, kuri bija pasūtījuši apmeklējumu iepriekš, kad iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs brīdināja par valdības rīcībā esošām konkrētām norādēm, ka islāmistu ekstrēmisti plāno uzbrukumu Vācijā un Reihstāgs minēts kā iespējamais mērķis.

Bundestāga administrācijas drošības sekcija ZR3 rūpīgi izvērtēja ēkas drošības sistēmu. Pārbaudē konstatēts, ka apgrozībā ir "aptuveni 18 400 derīgu, personiski izsniegtu caurlaižu iekļūšanai Bundestāga ēkā". Turklāt žurnālistu rīcībā ir vēl 4500 caurlaižu.

Parastajiem apmeklētājiem somas un virsjakas tiek pārbaudītas ar rentgenu vai pārmeklētas. Sagaidāms, ka Reihstāga ēkai "vidēji tuvā nākotnē" būs jauns apmeklētāju centrs, kas uzņems gadījuma rakstura apmeklētājus.

Taču regulārie apmeklētāji ar caurlaidēm tiek pārbaudīti izlases veidā, kas pārskatā minēts kā nopietns drošības risks.

"Mums jādomā, kā samazināt cilvēku skaitu, kuri staigā ap parlamenta ēku ar pārāk viegli iegūstamām caurlaidēm," laikrakstam teica Bundestāga viceprezidents Volfgangs Tīrze.

Bundestāga administrācija ir nobažījusies, ka teroristi, iespējams, jau ieguvuši caurlaides tad, kad tās tika izsniegtas bez rūpīgas pārbaudes, un var izmantot tās, lai iekļūtu ēkā, ziņo "The Local".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!