Šona Spaisera (attēlā pa labi) aiziešana no Baltā nama preses sekretāra amata pagājušās nedēļas izskaņā deva kārtējo triecienu ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai, kuru pametuši, un, iespējams, tuvākajā laikā pametīs vēl vairāki cilvēki. Par iemeslu Spaisera aiziešanai bijusi prezidenta vēlme Baltā nama runasvīriem piepulcināt vēl vienu "televīzijas zvaigzni", raksta "Vox".

"Delfi" jau rakstīja, ka liktenīga bijusi Trampa izvēle par Baltā nama komunikācijas direktoru iecelt Ņujorkas finansistu Entoniju Skaramuči (attēlā pa kreisi). "Vox" norāda, ka izvēle par labu kritusi nebūt ne viņa pieredzes dēļ, jo tādas Skaramuči nemaz nav – viņš nekad nav strādājis ar presi vai pat sabiedrisko attiecību jomā. Tramps finansistu vēlējies iecelt svarīgajā amatā, jo prezidentam patīkot, kā viņš izskatās un runā televīzijā.

Tradicionāli Baltā nama komunikācijas direktors ikdienā neparādās kameru priekšā un neatbild ikdienas aktualitātēm. Tā vietā viņam jāspēj koncentrēties uz ilgtermiņa komunikācijas plānošanu, veidojot koptēlu par administrācijas darbu, organizējot lielas sabiedrisko attiecību kampaņas.

Tomēr, lai gan finansista jaunais amats prasa palikt ēnā, ne gozēties kameru priekšā, Tramps viņu izvēlējies tieši šīs prasmes dēļ, atzīmē "Vox". Turklāt jau piektdien amatā apstiprinātajam Skaramuči nemaz nebūšot jāpilda lielākā daļa jaunā amata pienākumu.

Avoti Baltajā namā medijam "Politico" norādījuši, ka savu kvalifikāciju dēļ par spīti amata nosaukumam viņš faktiski pildīs pavisam citas funkcijas. Tramps esot ieplānojis, ka Skaramuči kļūs par administrācijas darbinieku pārraugu.

Turklāt jau pirmajā preses konferencē piektdien viņš atklāja, ka personīgi atskaitīsies prezidentam, ne esošajam Baltā nama personāla pārraugam – kancelejas vadītājam Reinsam Prībusam. Ar Prībusu viņam jau esot radušās domstarpības, atzīmē medijs.

Šīs iekšējās hierarhijas pārkārtošanās dēļ hedžfondu finansists kļūtu par Šona Spaisera tiešo priekšnieku, kas arī licis Baltā nama preses sekretāram pamest amatu. Lai gan Spaisers vairākkārt brīdinājis Trampu, ka pametīs amatu, ja finansists kļūs par komunikācijas direktoru, Trampa iegriba šoreiz bijusi spēcīgāka.

Pusgadu Baltajā namā skaidrojot prezidenta Trampa lēmumus, Spaisers vairākkārt izpelnījies kritiku par neveikliem un aplamiem izteikumiem.

Piemēram, aprīlī Spaisers kritizēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, sakot, ka pat Ādolfs Hitlers nav izmantojis ķīmiskos ieročus, tādējādi ignorējot tūkstošiem cilvēku nāvi holokaustā no indīgajām gāzēm. Spaisers par šo izteikumu vairākkārt atvainojās. Savukārt savā pirmajā preses konferencē Spaisers paziņoja, ka Trampa inaugurācijā pulcējies lielākais pūlis, kāds jebkad piedalījies jauna ASV prezidenta inaugurācijā.

Vēstīts, ka Baltā nama komunikācijas direktora amatu maijā pameta Maiks Dubke. Spaisers daļēji uzņēmās Dubkes amata pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!