Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Radikālais Alžīrijas islāma grupējums GIA 1994.gadā plānojis uzspridzināt nolaupītu Francijas pasažieru lidmašīnu virs Eifeļa torņa Parīzē, lai izdarītu uz Franciju spiedienu ar mērķi panākt, ka tā pārtrauc politisko atbalstu Alžīrijas varas iestādem.

Par to nedēļas nogalē ziņoja Alžīrijas laikraksts "El Youm".

1994.gada 24.decembrī četri GIA dalībnieki Alžīrā nolaupīja lidsabiediedrības "Air France" aviolaineri, taču lika tam nolaisties Marseļā, nevis lidot uz Parīzi.

Islāmistu kaujinieki nogalināja trīs pasažierus, pirms Francijas policija triecienā ieņēma lidmašīnu, nogalinot visus četrus nolaupītājus.

Taču bijušais GIA vadītājs Omārs Šihi pastāstīja laikrakstam "El Youm", ka sākotnējais plāns bijis uzspridzināt lidmašīnu ar visiem pasažieriem virs Eifeļa torņa Parīzē.

"Tas radītu tādu rezonansi medijos, ka Francija būtu spiesta mainīt savu pozīciju Alžīrijas konfliktā," uzskata Šihi.

Pēc viņa teiktā, sākumā tika plānots šo terora aktu veikt 10 kaujiniekiem 31.decembrī. Taču vēlāk neparedzētu problēmu dēļ kaujinieku skaits bijis jāsamazina līdz četriem un lidmašīnas nolaupīšana jāveic agrāk - 24.decembrī.

Šihi pagājušajā gadā izmantoja prezidenta Abdelazīza Buteflikas izsludināto amnestiju, kuras mērķis bija izbeigt islāmistu sacelšanos.

Intervijā viņš arī atzina, ka ir personīgi nogalinājis vairākus alžīriešu žurnālistus un paziņoja, ka nejūtot nekādu nožēlu.

Islāmistu sacelšanās sākās 1992.gadā, kad varas iestādes anulēja notikušas parlamenta vēlēšanas, kurās bija paredzama islāma fundamentālistu uzvara. Vardarbībā ir gājuši bojā aptuveni 100 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!