Foto: Reuters/Scanpix
Uz kosmodromu Kanaverala ragā Floridā trešdien tika nogādāts daudzkārt izmantojamais amerikāņu kosmosa kuģis "Atlantis", kas 8.jūnijā dosies savā pēdējā lidojumā kosmosā, vēsta "Itar-TASS".

"Atlantis" NASA flotē kalpo jau 26 gadus. Savu pirmo lidojumu kosmosā tas veica 1985.gada oktobrī un pašreizējā misija būs kuģa 33. lidojums. Kuģa apkalpē iekļauti tikai četri astronauti – kuģa kapteinis Kristofers Fērgusons, pilots Duglass Hērlijs un divi speciālisti – rekss Volheims un Sandra Magnusa.

Paredzēts, ka divas diennaktis pēc starta "Atlantis" pievienosies pie Starptautiskās kosmosa stacijas, nogādājot svarīgu aprīkojumu stacijas darba nodrošināšanai. Kravu, kas kuģim jānogādā stacijā, komplektējuši gan krievu, gan Eiropas speciālisti.

Pēc atgriešanās no kosmosa "Atlantis" atšķirībā no saviem brāļiem "Discovery" un "Endeavour", kas izstādīti apskatei Kalifornijas Zinātniskajā centrā Losandželosā, paliks Floridā un tiks izstādīts Kenedija Kosmiskajā centrā.

Līdz ar "Atlantis" pēdējo lidojumu kosmosā beidzas 30 gadus ilgusī "Space shuttle" tipa atspoļkuģu izmantošanas programma. Šā vēsturiskā starta apmeklētājiem NASA atvēlēs trīs skatu laukumus, divi no kuriem atradīsies 10 km attālumā no starta platformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!