Foto: EPA-AFI
Pretēji solītajam, ka ceturtdien žurnālistiem tiks atklāts Krievijā avarējušās Polijas prezidenta lidmašīnas "melno kastu" saturs, datu publiskošana ir atlikta, vēsta aģentūra "Interfax".

Kā norāda Polijas masu mediji ar atsauci uz ģenerālprokuroru Andžeju Seremetu, lēmums par "melno kastu" satura atklāšanu tiks pieņemts pēc tam, kad visi ieraksti no Krievijas nonāks Polijā.

"Sākotnējā "melno kastu" atšifrējuma nogādāšana Polijā var aizņemt līdz pat divām nedēļām," ceturtdien žurnālistiem paziņoja Seremeta.

"Tikai pēc tam, kad Krievijas puse sniegs izejmateriālu audioieraksta, kā arī stenogrammas veidā, tiks izskatīts lēmums par iespējamo to satura publiskošanu," sacīja ģenerālprokurors.

"Mēs neko neslēpsim, lai nerastos pamats aizdomām," iepriekš solīja Seremeta.

Kā vēstīts, neoficiālie paziņojumi par pirmās "melnās kastes" atšifrējumu izskanēja vēl pagājušās nedēļas beigās. Toreiz komisijai tuvu stāvošais avots žurnālistiem pavēstīja, ka, pēc sākotnējiem datiem, delegācijas locekļi nav izdarījuši spiedienu uz "Tu-154" ekipāžu. Šādi tika apgāzta masu medijos izskanējusī versija, ka steigas dēļ amatpersonu delegācija atteikusies doties uz rezerves lidostu. Tika paziņots arī par to, ka piloti dažas sekundes pirms katastrofas zinājuši, ka avarēs.

Pēc TVN24 datiem, Polijas varas iestādes nolēma nepubliskot pilotu sarunu audioierakstus to dramatiskuma dēļ. Daži mediji vēstīja, ka, atšifrējot "melnās kastes", eksperti sadzirdējuši, ka viens no pilotiem lūdzis Dievu pirms trieciena pret zemi.

Kā ziņots, 10. aprīlī lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija, vairāki Polijas Seima un Senāta locekļi, garīdznieki un augstas militārpersonas.

No Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā "Tu-154" atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas. Pavisam katastrofā gājuši bojā 96 cilvēki.

Veicot nolaišanos Smoļenskā, lidmašīna aizskārusi kokus, aizdegusies un ietriekusies zemē. Nolaišanās laikā, lidostas tuvumā esot bijusi bieza migla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!