Sadama Huseina brālēna Ali Hasana al Madžida, kas ir pazīstams arī ar "Ķīmiskā Ali" vārdu, un vēl divu Sadama režīma prominenču pakāršana, pretēji izskanējušajiem ziņojumiem, trešdien nenotiks, pavēstīja Irākas augstākās tiesas tiesnesis Munirs Hadads.
Irākas varasiestādes nav saņēmušas apsūdzētos no ASV okupācijas iestāžu administrētā cietuma, paskaidroja Hadads.

Pēdējo nedēļu vairākkārt parādījās ziņas, ka "Ķīmisko Ali" pakārs uzreiz pēc ramadāna gavēņa beigām.

Informāciju par "Ķīmiskā Ali" pakāršanu "otrdien pēc pieciem" izplatīja kāds irākiešu tiesnesis.

Irākas apelāciju tiesa jau 4. septembrī pieņēma lēmumu, kas atstāj spēkā zemākas tiesu instances "Ķīmiskajam Ali" piespriesto nāvessodu un pēc likuma sods bija jāizpilda 30 dienu laikā.

Nāvessoda izpildes termiņš beidzās 4. oktobrī, tomēr nāvessoda izpildi atlika līdz ramadāna gavēņa beigām.

Tiesa jau jūnijā piesprieda nāvessodu "Ķīmiskajam Ali", Sadama režīma aizsardzības ministram Sultanam Hašimam un armijas vadītājam Huseinam Rašidam. 1988. gadā viņi plānojuši un vadījuši pret kurdiem vērstās armijas operācijas, kurās nogalināti 180 000 kurdi.

Drīz pēc apelāciju tiesas noraidījuma sāka izplatīties baumas, ka "Ķīmisko Ali" pakārs vēl pirms ramadāna sākuma, tomēr vēl līdz pat šim brīdim viņš atrodas ASV okupācijas iestāžu pārzinātā ieslodzījuma vietā.

Kaut gan tiesa šobrīd izskata pret "Ķīmisko Ali" vērstas apsūdzības tiesas procesā par armijas zvērībām šiītu sacelšanās apspiešanas laikā 1991. gadā, prokuratūras pārstāvji brīdina, ka iepriekšējās tiesas piespriesto nāvessodu varētu izpildīt vēl pirms jaunā procesa beigām.

Ali Hasans al Madžids "Ķīmiskā Ali" iesauku ieguvis saistībā ar ķīmiskajiem ieročiem - iprīta gāzi, ko viņa vadītajā operācijā armija izmantoja pret kurdu nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!