ASV daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Atlantis" starts, kas bija plānots ceturtdien, ir atlikts vismaz līdz 7.aprīlim ūdeņraža noplūdes dēļ, ceturtdien paziņoja Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) amatpersonas.
Noplūdi izraisīja degvielas piegādes alumīnija caurules plīsums mobilajā starta platformā, kas ir vairāk nekā 30 gadus veca un kalpojusi jau kosmosa kuģa "Apollo" startiem uz Mēnesi.

"Mēs paredzam startu ne agrāk kā svētdienas pēcpusdienā", sacīja NASA pārstāvis Maiks Leinbahs.

NASA amatpersonas pirms tam paziņoja, ka varētu atlikt kuģa palaišanu par vairākām dienām vai pat nedēļām atkarībā no noplūdes nopietnības un tās likvidācijai nepieciešamajiem pasākumiem.

Leinbahs kā caurules plīsuma iespējamu cēloni minēja "kriošoku" - alumīnija caurules saraušanos pēc saskares ar auksto ūdeņradi. Kosmosa kuģa startam nepieciešams sašķidrināts ūdeņradis un sašķidrināts skābeklis, kas kuģa dzinējos tiek sajaukti, radot eksplozīvu degvielu.

Kuģa apkalpei būs jāpavada lielākā daļa misijas, montējot sistēmas "Mobile Transporter" pirmo daļu. Šī sistēma nodrošinās Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) mehāniskās rokas kustību un būs garākā struktūra, kas jebkad samontēta kosmosā.

Starptautiskā kosmosa stacija ir 16 valstu kopīgs projekts. Tās celtniecība sākās 1998.gadā un to paredzēts pabeigt 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!