Foto: AFP/Scanpix
Pēc trīs mēnešu pārtraukuma trešdien atsākusies gāztā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka lietas izskatīšana tiesā.

Mubaraka tiesas prāva apsūdzībās par korupciju un slepkavībām sākās 3.augustā, bet oktobrī lietas izskatīšana tika atlikta līdz 28.decembrim, jo gāztā režīma upurus pārstāvošie advokāti pieprasīja nozīmēt jaunu tiesnesi.

Gāztais prezidents, kurš tiesā tika nogādāts ar ātrās palīdzības mašīnu, savu vainu uzrādītajās apsūdzībās noliedz.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 18 dienu ilgajos protestos, kuru dēļ Mubaraks bija spiests atkāpties no amata, šā gada sākumā gāja bojā vairāk nekā 850 cilvēku, bet vēl vairāki tūkstoši tika ievainoti.

Ja tiesa atzīs Mubaraka saistību ar demonstrantu slepkavībām, bijušajam līderim draud nāvessods.

Saistībā ar vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem līdzās Mubarakam apsūdzēts arī bijušais iekšlietu ministrs Habibs al Adlijs, bet korupcijā apsūdzēti arī abi Mubaraka dēli.

Par drošību tiesas sēdes laikā gādās 5000 policistu. Pie tiesas nama sapulcējušies pāris Mubaraka atbalstītāju ar plakātiem rokās, kā arī protestu laikā režīma nogalināto cilvēku tuvinieki, no notikuma vietas ziņoja aģentūras AFP žurnālists.

83 gadus vecais Mubaraks tiek turēts apcietinājumā armijas slimnīcā, kur saņem medicīnisko aprūpi. Viņa advokāti paziņojuši, ka Mubaraks cieš no sirds problēmām un viņam diagnosticēts kuņģa vēzis.

Turpmākās lietas izskatīšanas laikā jaunas diskusijas par Mubarakam izvirzītajām apsūdzībām, visticamāk, nav gaidāmas, bet viņa advokāti tomēr cer attaisnot sava klienta vārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!