Foto: AP/Scanpix/LETA
Tīmekļa žurnāls “Open Media” izskaitļojis Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam tuvā uzņēmēja Jevgēnija Prigožina jeb “Putina pavāra” iespējamā dubultnieka identitāti, kura viesošanās Lietuvā bija izpelnījusies drošības dienestu uzmanību.

Lietuvas Valsts drošības departaments 4. martā publicēja ikgadējo ziņojumu par galvenajiem draudiem, kurā pieminēta arī Jevgēnija Prigožina dubultnieka ierašanās valstī. Saskaņā ar drošībnieku versiju, Sanktpēterburgas uzņēmējam ārēji līdzīgais vīrietis, kurš turklāt esot dzimis tajā pašā datumā, divas reizes braucis uz Lietuvu, fotografējies pie valsts iestādēm, un pēc tam aizbraucis.

Savukārt Krievijas presē pēc tam ziņots, ka Prigožins, kuru medijos saista ne vien ar tā saukto "troļļu fermu", bet arī privāto militāro kompāniju "Vagner", bijis Lietuvā, kur ticies ar vietējām varasiestādēm. Lietuvas dienesta ziņojumā netiek precizēts, vai viņiem izdevies atklāt dubultnieka īsto identitāti.

2020. gadā persona vārdā Leonīds Nikolajevičs Krasavins mainīja savu vārdu un kļuva par pilnīgu "Putina pavāra" vārdabrāli, atsaucoties uz vienotā valsts reģistra datiem, skaidro "Open media". Vienlaikus viņa nodokļu maksātāja numurs palicis nemainīgs.

Foto: Lietuvas valsts drošības departaments

Krasavina dzimšanas dati – 01.06.1961 – sakrīt ar īstā Prigožina dzimšanas datumu, liecina informācija no kādas bankas datubāzes, kuru pētījis medijs. Šajā failā bijuši dati par potenciāli problemātiskiem kredītņēmējiem. Krasavins iekļuvis bankas "melnajā sarakstā" senas sodāmības dēļ – 1995. gadā pret viņu ierosināta lieta par valsts dokumentu viltošanu.

No 2012. gada decembra Krasavins-Prigožins vada nelielu kompāniju Sanktpēterburgā "Elektratehsnab", kas tirgo automašīnas un motociklus. Kompānijas īpašnieks Dmitrijs Lebedevs bijis izbrīnīts, kad no "Open media" uzzinājis, ka viņa ģenerāldirektors ir mainījis vārdu. Viņš precizēja, ka Leonīds Krasavins ir viņa radinieks.

Sazināties ar pašu Krasavinu, tagad Prigožinu, medijam nav izdevies.

Brauciens uz Lietuvu


2020. gada 27. janvārī Viļņā nosēdās "Putina pavāra" privātā lidmašīna "Hawker 800". Ekipāža lūdza tehnisko apkopi, bet, tā kā lidaparāts pakļauts ASV sankcijām, remonts tika atteikts, skaidro "Open media".

Taču vienlaikus, kamēr lidmašīna vēl atradās Viļņā, ar komerciālo reisu 13. februārī Lietuvā ieradās Prigožina dubultnieks. Viņš uzrādīja pasi uz Jevgēnija Prigožina vārda ar tādu pašu dzimšanas datumu kā uzņēmējam, taču pases numurs bija cits, tāpēc viņš ielaists valstī.

No lidostas kungs devās uz Transporta un sakaru ministriju, nofotografējās pie ēkas un tajā pašā dienā atgriezās Krievijā. Nākamajā dienā, 14. februārī, Prigožina privātā lidmašīna pameta Viļņas lidostu.

Lietuvas valsts drošības departaments

16. februārī par šo "vizīti" ziņoja portāls "Sobesedņik". "Lietuvā Prigožins ieradās, lai nodibinātu kontaktus ar politiskajām elitēm un privāti tiktos ar transporta un sakaru ministra vietnieku Vladislavu Kondratoviču. Šo informāciju mums apstiprināja ministrijas kancelejai tuvs avots, kā arī avots Viļņas lidostā," teikts publikācijā.

Vēlreiz Prigožina dubultnieks ieradās Viļņā ar regulāro reisu 26. februārī. Šoreiz viņš nofotografējās pie Seima ēkas, Nacionālā muzeja, Lietuvas lielkņazu pils un nākamajā dienā aizbrauca ar vilcienu uz Baltkrieviju, skaidro medijs.

Arī par šo braucienu ziņoja "Sobesedņik".

Lietuvas Valsts drošības departamenta ziņojumā par to rakstīts: "Šādas informatīvās kampaņas mērķis, visticamāk, ir graut uzticību Lietuvas starptautiskajām saistībām un uztaustīt Šengenas robežu kontroles nepilnības."

Jāpiebilst, ka šie divi nav vienīgie Prigožina dubultnieka braucieni uz Eiropu. 2020. gada janvāra sākumā Krievijas mediji ziņoja, ka Minhenē aizturēts Jevgēnijs Prigožins. Krievijas ģenerālkonsuls Minhenē Sergejs Ganža vēlāk paziņoja, ka Prigožins patiešām atlidojis ar "Aeroflot" reisu, taču neviens viņu nav aizturējis. Tika izplatītas arī fotogrāfijas ar vīrieti lidostā, kurš ģērbies tāpat kā Prigožina dubultnieks Viļņā.

Ne pirmais dubultnieks


Medijs "Fontanka", kas daudz pētījis Prigožina un viņa algotņu gaitas ārpus Krievijas robežām, iepriekš jau ziņoja par trim vīriešiem, kuri mainījuši vārdu uz Jevgēniju Prigožinu.

Savukārt 2017. gadā īstā Prigožina galveno kompāniju "Concord Management and Consulting" sāka vadīt kāds Dmitrijs Utkins Valērija dēls. Tieši tāpat sauc "Vagner" komandieri, taču jauno direktoru no īstā Uktina atšķīra nodokļu maksātāja numurs.

2019. gada janvārī Prigožins inscenēja tikšanos ar Alekseju Navaļniju. Opozicionārs ieradās Sanktpēterburgā uz jauna štāba atklāšanu un apmetās viesnīcā netālu no Prigožina biroja. Uzņēmējs nofotografējās pie viesnīcas durvīm, bet fotogrāfijas tika izplatītas anonīmos "Telegram" kanālos. Tad Prigožina firmas preses dienests paziņoja, ka viņš ticies ar Navaļniju.

Opozicionārs noliedza, ka būtu ticies ar uzņēmēju. Vēlāk centrs "Dosje" publicēja Prigožina darbinieku saraksti, kurā apspriests, kā priekšnieks "troļļojis" un ka nekādas tikšanās nav bijis.

Prigožins 2020. gada oktobrī tika iekļauts Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā, viņš tika apsūdzēts par ieroču piegādēm uz Lībiju. Savukārt februārī ASV Federālais izmeklēšanas birojs izsludināja Prigožinu meklēšanā par jaukšanos ASV iekšējās lietās. Viņa vadītos "troļļus" saista ar dezinformācijas kampaņām pirms 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!