Foto: AFP/Scanpix/LETA

Islāma Republika Irāna pirms 30 gadiem ieslīga vairāku dienu ilgās sērās, atvadoties no ajatollas jeb valsts garīgā līdera Ruhollas Homeinī. Imams no šīs pasaules aizgāja 1989. gada 3. jūnijā pēc ilgstošas cīņas ar vēzi, bet cieņpilnu valsts līmeņa bēru vietā izcēlās nevaldāms haoss.

Tiek lēsts, ka pēc ajatollas nāves 5. un 6. jūnijā no viņa atvadījās kopumā vairāk nekā desmit miljoni cilvēku. Tādējādi viņa bēres uzskatāmas par ne tikai vienām no kuplāk apmeklētākajām atvadām, bet masu pasākumiem kopumā.

Pirmajā bēru dienā nelaiķis tika izlikts apskatei uz paaugstinājuma stikla sarkofāgā, kas karstajā laikā pildīja saldētavas funkciju. Plašā laukā galvaspilsētas Teherānas ziemeļu daļā uz konteineriem novietoto stikla sarkofāgu klātienē apskatīt līdz nākamajam rītam ieradās vairāki miljoni irāņu.

Atvadīšanās vieta Teherānas ziemeļos:

Ņemot vērā milzīgos pūļus ap to, kā arī pilsētā, valsts vadība nolēma Homeinī mirstīgās atliekas uz kapsētu, kas atrodas Teherānas otrā pusē, nogādāt ar helikopteru. Kapsētā izrakto kapu ierobežoja Revolucionārās gvardes karavīri, taču pūļa spiediena dēļ tika pārrautas gan viņu rindas, gan izvietotās barjeras, turklāt daļa kārtības ieviešanai norīkoto karavīru paši vēlējās piekļūt pēc iespējas tuvāk kapam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!