Foto: DELFI

Tieši pirms 20 gadiem Afganistānā varu pārņēmušais grupējums "Taliban" paziņoja par valsts centrālajā Bāmijānas provincē esošo un pasaulē ievērību guvušo milzu Budas statuju pilnīgu iznīcināšanu.

Bāmijānas provinces centrā, visticamāk, vēl pirms mūsu ēras izveidojās būtisks budisma centrs ar tempļiem un tūkstošiem budistu mūku. Reģionā līdz ar mazākām tika uzbūvētas jeb klintī izcirstas divas milzīgas Budas statujas – viena aptuveni 55 metrus augsta, bet otra – 37 metrus augsta. Tās tapušas laika posmā no 5. līdz 7. gadsimtam. Tiesa, viedokļi par to tapšanas laiku atšķiras, bet vairums vēsturnieku pieturas pie oglekļa testos uzrādītā laika nogriežņa.

Arī pēc islāma ienākšanas reģionā 9. gadsimtā statujas tika saglabātas faktiski neskartas. Par tām vēstīja dēkaiņi vairāk nekā tūkstoti gadu, bet par tūrisma objektiem mūsdienu izpratnē tās kļuva 20. gadsimta pirmajā pusē. Brīva piekļuve tām beidzās 1979. gadā, PSRS iebrūkot Afganistānā un tādējādi aizsākot valstī nu jau vairāk nekā 40 gadus ilgstošo karastāvokli.

Lielākā no statujām pirms 2001. gada marta. Foto: EPA/Scanpix/LETA.

Atšķirībā no lielākās daļas Afganistānas, provincē dzīvo šiītu islāmticīgie, kamēr citur – sunnīti. Arī "Taliban" pārstāv radikāli konservatīvos sunnītu uzskatus. Viņi mazākās Budas statujas galvu uzspridzināja jau drīz pēc teritorijas atkarošanas no vietējo cilšu spēkiem 1998. gadā. Talibi drīz pēc tam kļuva par faktisko valsts pārvaldes organizāciju, un 2001. gada sākumā publiski pavēstīja par mērķi iznīcināt abas statujas pilnībā.

Sākotnēji tika uzspridzinātas lielākās statujas kāju daļa, bet marta pirmajās dienās – tās galva. Smilšakmens klintī izcirstās statujas tika apšaudītas ar raķetēm un tankiem, kā arī dauzītas ar lāpstām un āmuriem. Par spīti starptautiskajam spiedienam marta vidū statujas tika uzspridzinātas pavisam, tādējādi talibiem noslēdzot vēršanos pret viņu pārvaldītajā teritorijā pastāvošajiem elku pielūgsmes objektiem. Dinamītu statujās zem talibu stobriem uzstādījuši vietējie iedzīvotāji. Tie, kuri kādu iemeslu dēļ darbos nespējuši piedalīties, tūlītēji nošauti.

Gleznainā Bāmijāna:

Kopumā skulptūru iznīcināšana islāmistiem prasījusi 25 dienas, savulaik BBC atklājis kāds vietējais iedzīvotājs, kurš pret savu gribu piedalījies to iznīcināšanā.

Statuju uzspridzināšana:

Taliban kontroli pār reģionu zaudēja nepilnu gadu pēc statuju iznīcināšanas, kad pēc 11. septembra teroraktiem Afganistānā iebruka ASV vadītie starptautiskie spēki. Kopš tā laika Bāmijāna kļuvusi par valstī drošāko reģionu. "Delfi" reportāžu no salīdzinoši mierīgā un skaistā reģiona lasiet šeit.

Lai gan izskanējuši aicinājumi statujas atjaunot, līdz šai dienai tas nav noticis. Tomēr šogad, pieminot 20 gadus seno traģēdiju, kad tika iznīcināti pasaules kultūras pieminekļi, Bāmijānā sarīkota simboliska to atjaunošana, projicējot to attēlus tukšajās smilšakmens klinšu ailēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!