Foto: AP/Scanpix

Svaigi atslepenoti ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes dokumenti pirmo reizi vairāk nekā 50 gadu laikā atklāj patiesību par slepenu teritoriju Nevadas štatā, kas bijusi centrā neskaitāmām sazvērestības teorijām un baumām par avarējušiem NLO, citplanētiešu ķermeņiem un futūristiskiem gaisa spēku projektiem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Dokumentā, ko ieguvis Džordža Vašingtona Universitātes Nacionālās Drošības arhīvs, pirmo reizi atrasta norāde uz mīklaino "Area 51" (51. zona), kas nekad nav oficiāli eksistējusi, pieminēta un atzīmēta kartēs.

Izrādās šajā vietā izmēģināta spiegošanas lidmašīna "U2". Slepenā objekta karte parādās ASV valdības dokumentos par "U2" programmu, kuras izmēģinājumiem piecdesmitajos gados arī izvēlēta šī slepenā vieta uz ziemeļrietumiem no Lasvegasas.

Dokumentu pēc publiskā pieprasījuma ieguva arhīva izlūkošanas pētnieks Džefrijs Rikelsons, kurš jau 2002. gadā caurskatīja leģendārās lidmašīnas vēsturi, bet tad visos izsniegtajos dokumentos atsauces uz 51. zonu bijušas rediģētas.

Nākamreiz Rikelsons dokumentus pieprasīja 2005. gadā, līdz pēc astoņu gadu gaidīšanas viņš tos nerediģētā veidā ieguva pirms dažām nedēļām, ziņo "Sky News".

"Prezidents Eizenhauvers arī apstiprināja Nevadas izmēģinājumu laukuma papildināšanu ar šo pamestās zemes strēmeli, kas kartē apzīmēta kā 51. zona," teikts dokumentā, kas vēsta par "U2" izstrādes vēsturi.

51. zona dokumentiem pievienotajā kartē ir iezīmēta kā neliela taisnstūrveida teritorija, kas pieguļ pie daudz lielākā Nevadas izmēģinājumu poligona.

Lielo slepenību saistībā ar 51. zonu Rikelsons skaidro ar ASV valdības nevēlēšanos, lai par "U2" projektu uzzinātu Padomju Savienība, tāpēc bija nepieciešama vieta, kur lidaparātu izmēģināt prom no cilvēku acīm.

51. zonā izmēģināti arī citi slepeni aviācijas projekti.

Lai gan amatpersonas jau iepriekš ir netieši atzinušas 51. zonas eksistenci, dokumentu atslepenošana norāda, ka CIP paliek mazāk noslēpumaina par šo objektu, uzskata pētnieks.

"Tas iezīmē oficiālās slepenības beigas faktiem par 51. zonu," Rikelsons stāsta laikrakstam "The Las Vegas Sun". Tas paver iespēju, ka nākotnē dati par šo un citiem aviācijas projektiem 51. zonā būs mazāk rediģēti un vairāk izskaidroti, paredz pētnieks.

Atslepenotajos dokumentos gan nav norādes par citplanētiešu klātbūtni, ASV valdības mēģinājumiem kontrolēt laika apstākļus un citām neparastām darbībām, kas dzirdētas neskaitāmās baumās un teorijās, piebilst "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!