Izraēla trešdien pirmo reizi oficiāli atzina, ka 2007. gadā ir sabombardējusi slepenu Sīrijas kodolreaktoru, tādā veidā likvidējot draudus saviem iedzīvotājiem un visam reģionam, kā to skaidro Telaviva.

Par Izraēlas triecienu gandrīz pabeigtam Sīrijas kodolobjektam, kurš celts ar Ziemeļkorejas ekspertu palīdzību Al Kubaru kompleksā pie Deir ez Zoras pilsētas, ir plaši spriests medijos, taču Izraēla nekad nav apstiprinājusi, ka tas būtu noticis.

Izraēlas klusēšana tika skaidrota ar aprēķinu ļaut Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam noklusēt notikušā nozīmīgumu un tādā veidā izvairīties no nepieciešamības dot atbildes triecienu Izraēlai, skaidroja "Spiegel".

Tas nostrādāja, un Asads pēc trieciena sūdzējās par Sīrijas gaisa telpas pārkāpšanu un "noliktavas" bombardēšanu. Oficiālajā paziņojumā tika teikts, ka Sīrijas gaisa spēki padzinuši uzbrucējus. Sabiedrība neuzzināja, kas noticis patiesībā.

Taču tagad, vairāk nekā desmit gadus pēc notikušā, Izraēla publiskojusi iepriekš slepenus dokumentus un kadrus no 2007. gada operācijas.

Izraēlas lēmums atklāt 2007. gada notikumus varētu būt skaidrojams ar vēlmi brīdināt Sīrijas sabiedroto Irānu, pret kuru Telaviva vēlas panākt stingrāku starptautisko spiedienu.

"Mūsu ienaidnieku motivācija pēdējos gados ir augusi, bet tas pats notiek ar IDF (Izraēlas Aizsardzības spēki). Ikkatram Tuvajos Austrumos būtu labi ielāgot šo vienādojumu," trešdien paziņoja Izraēlas aizsardzības ministrs Avigdors Libermans.

Septembra nakts operācija

Slepenā operācija "Orchard" tika sākta, kad izlūkdienesti identificēja "nozīmīgus draudus Izraēlai un reģionam, ko rada Sīrijā būvēts kodolreaktors", teikts IDF paziņojumā.

Izraēlas izlūki Sīrijas kodolprojektu vēroja divus gadus. Izlūkdienestu aplēses liecināja, ka objekts varētu sākt darboties 2007. gada beigās, kas pamudināja IDF sākt uzbrukumu.

Izraēlas gaisa spēkiem tika dots ļoti maz laika, lai sagatavotos operācijai, skaidro IDF. No pavēles došanas brīža operācija bija jāveic 12 stundu laikā.

Kodolobjekta iznīcināšanas operācija sākās ar lidmašīnu pacelšanos no bāzēm Izraēlā 5. septembrī pulksten 10.30 vakarā un noslēdzās 6. septembra 2.30 ar lidaparātu veiksmīgu atgriešanos.

Astoņas kara lidmašīnas F-16 un F-15 uz slepenā kodolobjekta nometušas 18 tonnas munīcijas. "Spiegel" iepriekš skaidroja, ka izmantotas "Maverick" raķetes un 500 kilogramus smagas bumbas, kas objektu pilnībā sagrāvušas.

"Spiegel" 2015. gadā rakstīja, ka Izraēla ar elektroniskajām iekārtām bloķēja Sīrijas radaru stacijas, neitralizējot draudus savām lidmašīnām.

Par uzlidojumu pirmā paziņoja Sīrija, norādot, ka 6. septembra rītā Sīrijas pretgaisa aizsardzība ir atsitusi Izraēlas lidmašīnu iebrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!