Foto: AP/Scanpix/LETA
Galīgā vienošanās par attiecību normalizēšanu starp Kosovu un Serbiju prasīs smagus lēmumus un politisku drosmi, paziņoja ASV Valsts departamenta padomnieks Dereks Čolets, kuru citē medijs "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība".

Čolets apgalvo, ka redzēja cerību attiecību normalizēšanā, kad pagājušajā nedēļā devās vizītē uz valstu galvaspilsētām Prištinu un Belgradu. Tomēr Kosovas lēmums neielaist valstī automašīnas, kurām it kā ir nelikumīgas Serbijas numura zīmes, ir tieši tāda notikumu attīstība, kādu viņš nevēlējās redzēt.

"Kad es pagājušajā nedēļā biju reģionā, es uzsvēru, ka ASV, strādājot ar Eiropas partneriem, vēlas izkļūt no krīzes diplomātijas, kur mēs atrisinām vienu krīzes situāciju, bet nākošā jau seko," komentēja Čolets.

Viņš vēlas, lai fokuss ir uz biznesa jautājumu risināšanu un Eiropas Savienības (ES) vadītā dialoga virzīšanu tuvāk normalizēšanai, balstoties uz savstarpējo principu pieņemšanu un apzināšanos.

"Prištinas veiktās darbības saistībā ar numura zīmēm neatbilst vienošanās saturam un garam."

18. janvārī vairākas mašīnas, kurām numura zīmē parādījās abreviatūra KM, netika ielaistas Kosovā, jo tās bija atkārtoti reģistrētas decembrī. Novembra vienošanās noteica, ka Serbijai ir jāpārstāj ražot šādas numura zīmes un atkārtoti tās reģistrēt. Čolets atkārtoja, ka nevienai abām pusēm šobrīd nebūtu pareizi veikt šāda tipa vienpusējas darbības.

"Mums ir nepieciešams turpmāk koordinēt šādus lēmumus, lai tie neietekmē mūsu spēju pievērsties sarunām par svarīgiem darbiem," intervijā ar "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" apgalvoja Čolets.

"Ja Kosova un Serbija spētu uzlabot savas attiecības, balstoties uz nosacījumiem, ko ES ir izvirzījusi, tad manā skatījumā tas varētu uzlabot valstu iedzīvotāju dzīves."

Čolets arī uzsvēra, ka abām valdībām ir jāspēj atrast kompromiss.

Dienu pirms piecu starptautisko pārstāvju tikšanās Čolets uzsvēra, ka šis ir svarīgs mirklis. Viņš izteica cerību, ka dialogs palīdzēs normalizēt valstu attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!