Foto: AFP/Scanpix
Krievijas Jūras karaflotes komandiera vietnieks viceadmirālis Nikolajs Borisovs izlēmis atvaļināties no dienesta, neminot iemeslus. Plašsaziņas līdzekļi norāda, ka Borisovs vainojams franču karakuģu "Mistral" iegādes darījuma problēmās, informē aģentūra "Interfax".

51 gadu vecajam Borisovam ir tiesības dienēt vēl vismaz četrus gadus, līdz ar to viņa pēkšņā aiziešana tiek skaidrota kā sods par neprofesionālo rīcību, slēdzot darījumus par divu Francijas helikopteru bāzes kuģu "Mistral" iegādi.

Borisova dēļ šis darījums tagad ir nonācis strupceļā. Francija pieprasa par 225 miljoniem eiro (158 miljoniem latu) vairāk nekā Krievijas puse bija rēķinājusies.

Kā ziņots, Borisovs parakstīja ar Francijas pusi protokolu, kurā bija minēta par 135 miljoniem eiro (94,8 miljoniem latu) augstāka cena nekā sākotnējie 980 miljoni eiro.

Admirālis pieskaitīja pozīcijas, kas nebija saskaņotas ar galvenajiem sarunu vedējiem no "Rosoboroneksport" un Federālā militāri tehniskās sadarbības dienesta.

Franču puse tagad grib no Krievijas iegūt vēl vairāk naudas - 1,15 miljardus eiro (700 miljonus latu), ko apsolījis Borisovs un vēl 90 miljonus eiro (63 miljonus latu) par licencēm un citu dokumentāciju.

Krievijas pārstāvji savukārt uzskata, ka par šādām papildu maksām vienošanās nebija. Līdz ar to problēma atkal jārisina Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī un Kremļa iemītnieku līmenī. Nav vēl zināms vai Krieviju pārstāvēs prezidents Dmitrijs Medvedevs vai premjers Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!