Foto: Reuters/Scanpix
Svētdien tiesas priekšā apsūdzībās par dumpja rīkošanu stājās atvaļinātais pulkvedis un bijušais militārais atašejs Indonēzijā Jaura Sasa, kas Papua-Jaungvinejā ceturtdien vadīja dumpi, kurā karavīri pieprasīja gāztā premjerministra Maikla Somares atjaunošanu amatā, vēstīja Austrālijas sabiedriskā raidorganizācija ABC.

Papua-Jaungvinejas policija iepriekš paziņoja, ka svētdienas naktī aizturējuši Sasu kādā mājā valsts galvaspilsētā Portmorsbijā, tomēr detalizētāku informāciju nesniedza.

Pēc tiesas sēdes Sasa atzina, ka nenožēlo savu rīcību, bet vēlas, lai situācija norimst, vēstīja ABC.

Ceturtdien, 26.februārī, Sasas vadītas apmēram 20 karavīru grupas dumpī Portmorsbijas Tauramas kazarmās īslaicīgi gūstā tika saņemts bruņoto spēku vadītājs brigādes ģenerālis Frensiss Agvi.

Sasa pieprasīja, lai premjera pienākumu izpildītājs Pīters O'Nīls sasauktu parlamenta sēdi un noteiktu septiņu dienu termiņu Somares atjaunošanai amatā. Sasa sacīja, ka šī solījuma neuzklausīšanas gadījumā viņš "būs spiests veikt nepieciešamās darbības konstitūcijas aizsardzībai", bet sīkāk neizteicās par šīm darbībām.

Sasa noliedza, ka esot sarīkojis dumpi vai militāru apvērsumu, un sacīja, ka Somare viņu iecēlis par bruņoto spēku vadītāju. Sasa arī noliedza, ka Agvi esot mājas arestā un ka viņam esot izteikti kādi draudi. Arī svētdien pēc tiesas sēdes Sasa uzsvēra, ka ir bruņoto spēku vadītājs un rīkojumu par dumpi viņam deva Somare.

75 gadus vecais Somare ir bijis premjerministra amatā gandrīz pusi no Papua-Jaungvinejas 36 gadus ilgās neatkarības laika un tiek dēvēts par "dižo virsaiti".

Somare pērn augustā tika atcelts no amata, jo no marta bija uzturējies ārvalstīs, veseļojoties pēc slimības, un parlaments par premjeru ievēlēja O'Nīlu. Augstākā tiesa decembrī nolēma, ka O'Nīla ievēlēšana par premjeru bijusi nelikumīga un Somare ir jāatjauno amatā.

Pēc Augstākās tiesas lēmuma ģenerālgubernators Maikls Ogio atjaunoja Somari premjera amatā, bet vēlāk atzina savu rīcību par kļūdainu un premjera amatu atkal ieņēma O'Nīls, kuru atbalsta civildienesta ierēdņi.

Politiskās krīzes kulminācijas laikā Papua-Jaungvinejā vienlaikus bija divi premjerministri, divi ģenerālgubernatori, divi ministru kabineti un divi nacionālās policijas vadītāji.

Papua-Jaungvineja ir domīnija, un valsts galva ir Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kuru pārstāv ģenerālgubernators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!