Foto: AP/Scanpix/LETA

Atvaļinātais Krievijas ģenerālpulkvedis Leonīds Ivašovs, runājot Viskrievijas virsnieku sapulces vārdā, nācis klājā ar aicinājumu Krievijas vadībai neizmantot spēku pret Ukrainu, sestdien vēstīja ukraiņu tīmekļa portāls "Cenzor".

Raidsabiedrības "Radio Brīvība"/"Radio Brīvā Eiropa" (RL/RFE) redakcija "Radio Svoboda" šodien ziņoja, ka aicinājums datēts ar 31. janvāri, bet komentētāji internetā tam pievēruši uzmanību tikai pēdējās dienās.

Viskrievijas virsnieku sapulce ir sabiedriska organizācija, kas apvieno rezerves virsniekus ar propadomju un nacionālpatriotiskiem uzskatiem.

Ivašovs paudis viedokli, ka agrāk Padomju Savienība iesaistījās tikai taisnīgos karos, kad nebija citas izejas, jo tika apdraudētas valsts un sabiedrības svarīgākās intereses. Taču tagad, kā raksta atvaļinātais ģenerālis, vienīgais drauds Krievijas pastāvēšanai ir tās iekšējās dzīves degradācija. Ārējie draudi "pašlaik nav kritiski", uzskata Ivašovs.

"Kopumā tiek saglabāta stratēģiskā stabilitāte, kodolieroči tiek droši kontrolēti, NATO spēki nepieaug, neizrāda draudīgu aktivitāti," norādījis Ivašovs.

Viņa publiskotajā aicinājumā arī teikts, ka Ukrainai kā neatkarīgai valstij ir tiesības uz individuālo un kolektīvo aizsardzību, un vairums pasaules valstu neatzīst anektēto Krimu par Krievijas daļu.

Pēc Ivašova domām, militāra spēka pielietošana pret Ukrainu, "pirmkārt, apšaubīs pašas Krievijas kā valsts pastāvēšanu, un otrkārt, uz visiem laikiem padarīs krievus un ukraiņus par nāvīgiem ienaidniekiem". Ivašovs arī pauda bažas, ka konfliktā iesaistīsies NATO valstis, jo īpaši Turcija.

"Turklāt Krievija noteikti tiks iekļauta to valstu kategorijā, kuras apdraud mieru un starptautisko drošību, tiks pakļauta bargākajām sankcijām, (..) un, iespējams, tai atņems neatkarīgas valsts statusu," uzskata ģenerālis.

Viņaprāt, Krievija provocē spriedzi, lai novērstu iedzīvotāju uzmanību no iekšējām problēmām.

Ivašovs aicinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "atteikties no kriminālās politikas, provocējot karu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!