Foto: Kadrs no video
Krievijas darbinātās propagandas mašīnas virzienu reti kuram izdodas mainīt, bet atvaļinātais pulkvedis Mihails Hodarjonoks šonedēļ to šķietami ietekmēja. Autoritārās valsts televīzija un mediji iebrukumu Ukrainā pat nesauc par karu- brutālas okupācijas termina vietā, tas tiek atspoguļots kā “speciāla operācija”, kas ļauj noprast kāpēc pulkveža izteiktā patiesība par kara gaitu ir būtisks notikums.

Maskavas nacionālās televīzijas kanālā, kurā parasti veicina Kremļa pasakas izplatīšanos par absolūti visu, tostarp Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzsākto iebrukumu Ukrainā, 17.maijā piedalījās militārās sfēras analītiķis, atvaļināts Krievijas pulkvedis Mihails Hodarjonoks. Viņš uzgleznoja pavisam citu notiekošā kara ainu, kas ieguva plašu rezonansi Krievijas un starptautiskajā sabiedrībā. Kāds "Twitter" lietotājs to noraksturoja, kā līdz šim neesošā "veselā saprāta" pārraidīšanu valsts televīzijā.


Viņš brīdināja, ka "Krievijai situācija tikai pasliktināsies," jo Ukrainai ir lielāks starptautiskais atbalsts. "Lielākā problēma ar Krievijas militāro un politisko stāvokli, ir tā, ka mēs esam totālā politiskā izolācijā un visa pasaule ir pret mums, pat ja mēs to negribam atzīt. Mums ir jārisina šī situācija.''

Atsaucoties uz Ukrainas karavīru spējām, Hodarjonoks atzīmēja: "Galīgo uzvaru kaujas laukā nosaka karaspēka spēcīgā morāle. Viņiem jābūt gataviem cīnīties un liet asinis par vienotu ideju.''

Frāze, ko pulkvedis atkārtoti uzsvēra bija: "Situāciju nevar uzskatīt par normālu, kad pret mums ir 42 valstu koalīcija un kad mūsu resursi, militāri-politiski un militāri-tehniski, ir ierobežoti."


BBC norāda, ka šis gadījums liek atskatīties uz Hodarjonoka teikto februārī. Pirms Maskava uzbruka Ukrainai aizsardzības analītiķi bija apgalvojuši, ka Krievija varētu viegli uzvarēt karā pret Kijivu. Pulkveža secinājums toreiz bija: "Bruņots konflikts ar Ukrainu nav Krievijas valsts interesēs." Šobrīd šī teorija sāk apstiprināties.

Lai arī drukātajā presē kritika Kremlim ir parādījusies, tik reālistiska notikumu analīze tieši Krievijas televīzijā ir redzama reti - tas ir pilnīgi cits līmenis, skaidro BBC.

Kas tieši notika šajā televīzijas diskusijā, var tikt skaidrots dažādi - spontāns un negaidīts patiesību vēstošs signāls Ukrainai, kas izslīdēja caur "filtrācijas tīklu" vai iepriekš plānota realitātes atspoguļošana, lai sagatavotu Krievijas sabiedrību negatīvām ziņām par kara norisi. Šis mēģinājums sniegt Kremļa dezinformācijai pretēju vēstījumu, ir sasniedzis vairāk kā 4 miljonus skatījumu Krievijas sabiedrības lietotajā saziņas platformā "VKontakte". Savukārt mikroblogošanas vietnē "Twitter" šis raidījuma fragments ir guvis plašu starptautisko uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!