Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele radījusi drošības riskus Eiropas Savienībai (ES), atverot valsts robežas simtiem tūkstošiem nelegālo imigrantu, atzinis Vācijas Federālā izlūkdienesta (BND) bijušais vadītājs Augusts Hanings.

Hanings, kurš BND vadīja līdz 2005. gadam, viesojoties Lielbritānijā, norādījis, ka Merkeles lēmums 2015. gada rudenī atvērt robežu nekontrolētai nelegālo imigrantu plūsmai radījis apdraudējumu gan Vācijai, gan citām ES dalībvalstīm, vēsta britu laikraksts "Sunday Express".

Viņš norādījis, ka Merkeles lēmums vienlaikus novedis pie "labējo ekstrēmistu nostiprināšanās, kas ir vēl viens drošības risks". Hanings atzinis, ka bez šī Merkeles lēmuma pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) nekad nebūtu iekļuvusi Bundestāgā.

"Šī lēmuma sekas mēs redzam sabiedrības noskaņojuma un iekšējās drošības ziņā. Mēs katru dienu sastopamies ar problēmām," Haninga teikto citē "Sunday Express". "Mums ir noziedznieki, par terorismu aizdomās turamie un cilvēki ar daudzām identitātēm," piebildis bijušais BND šefs.

Viņš atzinis, ka šobrīd kārtība kļuvusi stingrāka, taču joprojām Vācijā ir "300 000 cilvēku, par kuru identitāti nevaram būt pārliecināti". "Tas ir milzīgs drošības risks," uzsvēris Hanings.

Bijušais Vācijas ārējā izlūkdienesta vadītājs norādījis arī uz apstākli, ka pati Merkele tagad savu lēmumu vērtē pretrunīgi - "No vienas puses, viņa apgalvo, ka tā nav bijusi kļūda, kamēr, no otras puses, sola, ka tas vairs nekad neatkārtosies."

Hanings BND vadīja no 1998. līdz 2005. gadam. Pēc tam līdz 2009. gadam viņš ieņēma valsts sekretāra amatu Iekšlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!