Foto: EPA-AFI
ANO īpašais sūtnis Afganistānā, norvēģu diplomāts Kaijs Eide svētdien preses konferencē atzinis, ka krāpšanās līmenis 20.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās bijis nozīmīgs, bet noliedzis, ka viņš būtu palīdzējis to slēpt.

"Tā ir taisnība, ka vairākos vēlēšanu iecirkņos valsts dienvidos un dienvidrietumos - un ne tur vien - notikusi būtiska krāpšanās. Šīs krāpšanās mērogi pašlaik tiek noskaidroti," viņš sacījis žurnālistiem, pauzdams cerību, ka vēl būs iespējams anulēt negodīgās balsis un panākt rezultātus, kurus afgāņu vēlētāji varēs atzīt par ticamiem.

Vienlaikus Eide asos vārdos noraidījis kritiku, ko viņam un viņa darbībai ANO misijā veltījis viņa septembra beigās atlaistais vietnieks, amerikāņu diplomāts Pīters Golbreits, kas Eidi nosodīja par nereaģēšanu uz pierādījumiem par vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Preses konferencē Eide bija ieradies kopā ar ASV, Lielbritānijas un Francijas vēstniekiem, norādot, ka viņu klātbūtne apliecina "vienotību kopīgajā darbā".

Kā ziņots, provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecināja, ka par Karzai nobalsojuši 54,6% vēlētāju, taču Vēlēšanu sūdzību komisija sakarā ar "skaidriem un pārliecinošiem pierādījumiem par krāpšanu" lika pārskaitīt biļetenus no 12% vēlēšanu urnu. Ja izmeklēšanā, kuras rezultāti tiks paziņoti tuvāko dienu laikā, izrādīsies, ka par līdzšinējo prezidentu Hamidu Karzai nodoto balsu skaits ir mazāks par 50%, viņam būs vēlreiz jāstājas pretī savam galvenajam sāncensim - bijušajam ārlietu ministram Abdullam Abdullam.

Karzai atzinis, ka zināma krāpšanās notikusi, taču paudis viedokli, ka Rietumu mediji un novērotāji pārspīlējot tās apmērus. "Protams, pastāv ārēji spēki, kas iejaukušies un joprojām iejaucas mūsu vēlēšanās," viņš paziņojis, nekonkretizējot savas apsūdzības, vienīgi norādot, ka nevaino ANO misiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!