Britu ģenerālis, kurš gatavojas vadīt daudznacionālos drošības spēkus Afganistānā un patlaban atrodas vizītē šajā valstī, lai tiktos ar jaunās pagaidu valdības pārstāvjiem, svētdien atzina paredzamās grūtības.
Ģenerālis Džons Makols, kurš vada Lielbritānijas, Francijas, Kanādas un Itālijas militāro pārstāvju misiju, žurnālistiem sacīja, ka vizītes laikā ir jāpanāk vienošanās.

"Es esmu šeit, lai novērtētu un apspriestu šo spēku lielumu, sastāvu un uzdevumus. Tā ir īsa vizīte, un mans mērķis ir panākt vienprātību ar nākamās pagaidu administrācijas galvenajiem pārstāvjiem," viņš sacīja.

"Bet es vēlos uzsvērt, ka šajā posmā nav pieņemti nekādi lēmumi. Tas ir ārkārtīgi sarežģīts uzdevums, un es nenovērtēju pārāk zemu grūtības, kas radīsies spēku dislocēšanā ar aviācijas palīdzību lielos attālumos," piebilda Makkolls.

Svētdienas vakarā ģenerālim gaidāma tikšanās ar Afganistānas augstākajām amatpersonām, ieskaitot pagaidu valdības premjeru Hamidu Karzaji un aizsardzības ministru ģenerāli Mohammadu Kasimu Fahimu.

Paredzams, ka britu ģenerālis vadīs daudznacionālos spēkus Afganistānā, kuriem būs ANO mandāts. Pirmās vienības paredzēts dislocēt jau pirms nākamās sestdienas, 22.decembra, kad jaunā pārejas laika valdība oficiāli sāks darbu, ziņoja Lielbritānijas masu mediji.

Tomēr Ziemeļu alianse mēģinās cenšas ierobežot ANO spēku lielumu. Lielbritānijā piektdien notika 16 misijā iesaistīto valstu pārstāvju sanāksme, kuru Londona raksturoja kā "pozitīvu". Tajā tika pausta cerība, ka par dislocēšanu, domājams, oficiāli paziņos nedēļas sākumā.

Lielbritānija misijai atvēlēs no 1000 līdz 2000 elitārus gaisa desantniekus un karaliskos jūras kājniekus, kuru rīcībā būs bruņutransportieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!