Foto: RIA Novosti/Scanpix

Līdz šim brīdim izmeklētājiem dokumentāli izdevies apstiprināt 459 cilvēku nāvi pagājušā gada augustā notikušajās kaujās pie Ukrainas pilsētas Ilovajskas, atsaucoties uz galveno militāro prokuroru, vēsta aģentūra UNIAN.

"Kopš iepriekšējās izziņošanas uz šo brīdi izmeklēšanā dokumentāli apstiprināta 459 cilvēku bojāeja, 478 ievainošana pie Doņeckas apgabala Ilovajskas, kā arī vairāk nekā 70 miljonu grivnu materiālie zaudējumi iznīcinātajā kaujas tehnikā," paziņoja galvenais militārais prokurors Anatolijs Matioss.

2014. gada augustā Ukrainas spēku karavīri Doņeckas apgabalā pie Ilovajskas nokļuva prokremlisko spēku ielenkumā. Brīvprātīgo bataljoni vairākkārt pieprasījuši armijas vadībai papildspēkus, taču tie tā arī nav tikuši saņemti.

Krievijas atbalstītie spēki apšaudīja koridori, pa kuru saskaņā ar vienošanos Ukrainas karavīriem bija jāpamet teritorija, norāda UNIAN. Ukrainas spēki cieta smagus zaudējumus.

Notikumu brīdī un neilgi pēc tam Ukrainas armijas amatpersonām oficiālu datu par nogalinātiem, ievainotiem un gūstā saņemtiem karavīriem nebija.

20. oktobrī Augstākās radas Ilovajskas notikumu Pagaidu izmeklēšanas komisijas vadītājs Andrejs Senčenko paziņoja, ka Ilovajskas traģēdijā gājuši bojā aptuveni 1000 karavīri.

Par galvenajiem vaininiekiem karavīru zaudēšanā viņš nosauca Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābu un armijniekus, kuri plānoja Ilovajskas atbrīvošanas operāciju un pēc tam karavīru izvešanu no ielenkuma.

Savukārt Matioss šogad 16. martā paziņoja, ka Ilovajskas kaujās gājuši bojā 360 cilvēki, vairāk nekā 500 ievainoti, bet 180 karavīri pazuduši bez vēsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!