Augusts iezīmējas ar prieka vēsti palestīniešiem – 15.augustā sākās Gazas joslas evakuācijas process. Tas gan neritēja tik gludi, kā bija plānots, jo karavīriem bija ar varu jāevakuē simtiem cilvēku, kuri, nevēloties pamest savas dzīvesvietas, bija iebarikādējušies tajās. Tomēr 23.augustā evakuācija bija noslēgusies, jo pēdējie iedzīvotāji bija pametuši arī divas Rietumkrasta ebreju apmetnes.

Irākā turpinājās centieni rast vienošanos par konstitūciju – iecerētajā laikā tas netika paveikts, tāpēc nācās
pagarināt izstrādes termiņu
. 25.augustā darbs pie konstitūcijas
tika pabeigts
un tajā izteikta iecere veidot Irāku kā federālu valsti, tāpēc
sunītu minoritāte atteicās pieņemt
šo konstitūcijas projektu, solot gaidāmajā referendumā balsot pret to.

Augustā Irāna paziņoja, ka tā atsākusi darbu urāna bagātināšanas rūpnīcā netālu no Isfahanas pilsētas, uz ko Starptautiskā Atomenerģijas Aģentūra atbildēja ar prasību pārtraukt visas aktivitātes pie kodolprogrammas.

Amerikas Savienotajās Valstīs lielāko satraukumu augustā radīja piecas balles spēcīga viesuļvētra „Katrīna”, kas radīja milzīgus postījumus un prasīja simtiem cilvēku dzīvības. Savukārt Eiropā pēc nesen pieredzētā sausuma sākās plūdi spēcīgo lietusgāžu dēļ, un tajos applūda neskaitāmas mājas un cieta desmitiem tūkstoši cilvēku.

Krievijā dzelmē sapinās un nespēja pacelties virs ūdens flotes batiskafs, kura glābšana tika sākta ar novēlošanos un pirmais mēģinājums izrādījās neveiksmīgs. Par laimi Lielbritānijas nosūtītajam zemūdens glābšanas aparātam pēc trim diennaktīm izdevās atbrīvot bastikafu un negadījuma iznākums bija daudz veiksmīgāks nekā gadījumā ar Krievijas atomzemūdeni "Kursk", kuras apkalpe – 118 jūrnieki – gāja bojā novēlotas palīdzības dēļ.

Bangladešā 17.augustā vienlaikus notika simtiem sprādzienu, ievainojot vismaz 115 cilvēku, un tas raisīja pārdomas par iespējamo iznākumu, ja spridzekļu būtu bijuši jaudīgāki. Savukārt Indonēzijā pavīdēja cerība uz vardarbības līmeņa pazemināšanos – tika parakstīts vēsturisks līgums starp Indonēzijas valdību un Brīvās Ačehas kustības pārstāvjiem, kas pārtrauca 30 gadus ilgušo konfliktu un paredzēja, ka kaujiniekiem pakāpeniski jāatbruņojas apmaiņā pret Indonēzijas karaspēka izvešanu no Ačehas provinces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!