Foto: AP/Scanpix

Aukstuma vilnis, kas pārvēlies pāri Āzijas austrumiem, laupījis vismaz 85 cilvēku dzīvības Taivānā un iesprostojis 60 000 tūristus Dienvidkorejā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Taivānā cilvēki miruši ķermeņa atdzišanas un sirds problēmu dēļ. Daudzi bojāgājušie ir veci ļaudis, kas dzīvo valsts ziemeļu reģionos – te konstatēti 66 nāves gadījumi.

Taibejas pilsētā temperatūra svētdien nokritusies līdz 44 gados zemākajam līmenim – četriem grādiem virs nulles pēc Celsija skalas, turklāt daudzās mājās Taivānā nav centrālapkures.

Amatpersonas skaidro, ka cilvēku nāvē, kas vairumā gadījumu iestājusies sirds un elpošanas problēmu dēļ, ne tik daudz vainojama zemā temperatūra, cik tās straujais kritums, ziņo aģentūra AP.

Aukstā laikā sirdij ir jāstrādā smagāk, lai sasildītu ķermeni. Tāpēc paātrinās sirdsdarbība un pieaug asinsspiediens, kas palielina trombu rašanās risku, kuri savukārt var izraisīt sirdstrieku un insultu. Tāpat zemas temperatūras apgrūtina elpošanu, kas var saasināt elpvadu kaites, skaidro raidsabiedrība.

Savukārt Dienvidkorejā sniega dēļ atcelti vairāk nekā 500 iekšzemes un starptautiskie avioreisi uz un no Čedžudo salas, kas pazīstama ar maigiem laikapstākļiem un pludmalēm. Tagad temperatūra tur nokritusies līdz mīnus sešiem Celsija grādiem. Tūkstošiem cilvēku brīvdienās palika iesprostoti salā.

Reta parādība šim reģionam – sniegs – piemeklējusi arī Ķīnas dienvidu apgabalus, bet Japānas dienvidu salā Okinavā pirmo reizi novērots slapjš sniegs, atsaucoties uz vietējiem medijiem, ziņo BBC.

Sniega vētras skārušas arī citas Japānas daļas, kā dēļ valstī svētdien un pirmdien atcelti vairāk nekā 600 iekšzemes avioreisi. Japānā līdz šim atnākušās ziemas dēļ miruši pieci un cietuši vairāk nekā 100 cilvēki.
Temperatūra ir nokritusies arī daļā Dienvidaustrumāzijas, tostarp Vjetnamā un Taizemē.

Bangkokā, kur termometra stabiņš reti kad nokrīt zem 20 Celsija grādiem, svētdien gaiss atdzisis līdz 16 grādiem. Savukārt Vjetnamā piedzīvots aukstākais laiks divās desmitgadēs. Hanojā temperatūra bijusi vien seši grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!