Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns aicinājis eiropiešus rūpīgi domāt par aliansēm, šādā veidā turpinot paust neapmierinātību par pagājušajā nedēļā panākto ASV-Austrālijas-Lielbritānijas vienošanos, kas dēvēta arī par AUKUS, raksta "France 24".

Parīze ir neapmierināta ar to, ka Austrālija parakstīja AUKUS vienošanos par ar kodolenerģiju darbināmu zemūdeņu būvēšanu, tādā veidā aizejot no vienošanās ar Franciju.

Pagājušajā nedēļā noslēgtais AUKUS līgums, kas uzskatīts par instrumentu, lai mazinātu Ķīnas ietekmi, pielika punktu 37 miljardus ASV dolāru vērtajam līgumam, ko 2016. gadā parakstīja Austrālija un Francija. Šis līgums paredzēja, ka Francija būvēs 12 konvencionālās zemūdenes.

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns Austrālijas pievienošanos AUKUS ietvaram raksturojis kā "dūrienu mugurā", kas ir "nepieņemama uzvedība starp sabiedrotajiem un partneriem".

Francija savu neapmierinātību ar AUKUS turpinājusi paust arī šajā nedēļā. Ledriāns izteicies, ka šī vienošanās parādījusi tādu refleksu saglabāšanos, kuri nākuši "no laika, kurš, mēs cerējām, bija pagājis".

Ledriāns piebilda, ka franču un amerikāņu alianse nozīmē "caurredzamību", "skaidrojumu" un "sarunāšanos savā starpā". Ministrs arī nosodīja "ļoti konfrontējošu orientāciju" no ASV puses pret Ķīnu un sacīja, ka pauž nožēlu, ka Eiropa ir "izslēgta" no Vašingtonas Āzijas un Klusā okeāna reģiona stratēģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!