Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas premjers Skots Morisons un Francijas prezidents Emanuels Makrons vēl nav aizvadījuši savstarpējas sarunas kopš pagājušajās nedēļas, kad abu valstu attiecības pasliktināja Kanberas pievienošanās AUKUS sadarbības ietvaram, raksta "The Guardian".

AUKUS ietvars nozīmē trīs valstu – ASV, Lielbritānijas un Austrālijas – alianses izveidošanu. Līgums paredz, ka Austrālija tiks pie tehnoloģijas, kas tai palīdzēs uzbūvēt kodolzemūdenes. Vienošanās ietver arī informācijas un tehnoloģiju apmaiņu vairākās jomās, tostarp izlūkošanā un kvantu tehnoloģijā. Taču līguma galvenais elements ir tieši kodolzemūdenes.

AUKUS Parīzei laupījis desmitiem miljardu ASV dolāru vērtu līgumu, kuru tā ar Austrāliju parakstīja 2016. gadā un kurš paredzēja, ka Francija būvēs 12 konvencionālās zemūdenes. Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns Austrālijas pievienošanos AUKUS ietvaram raksturojis kā "dūrienu mugurā", kas ir "nepieņemama uzvedība starp sabiedrotajiem un partneriem".

Austrālijas premjerministrs Morisons paudis cerību, ka viņam būs izdevība runāt ar Makronu "tad, kad būs īstais laiks un kad būs iespēja", taču viņš saprot "ievainojumu un vilšanos", ko Francija izjūt par 2016. gadā parakstītās vienošanās atcelšanu.

Trešdien Makrons aizvadīja sarunas ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Abi prezidenti nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā atzina, ka situācija būtu bijusi labāka, ja būtu notikušas konsultācijas par jautājumiem, kas ir stratēģiski nozīmīgi Francijai un Eiropas valstīm.

Par pozitīvu aspektu Baidena-Makrona sarunu kontekstā kļuvis fakts, ka ASV atgriezīsies Francijas vēstnieks, kuru Parīze atsauca uz konsultācijām, šādā veidā protestējot pret AUKUS vienošanos.

Taču Parīze ir atsaukusi arī savu vēstnieku no Austrālijas un šobrīd nav skaidrs, kad valstī atgriezīsies Francijas pārstāvis.

Morisons sacīja, ka ir "priecīgs", ka Baidens ir spējis "pastiprināt ne tikai no ASV, bet arī visu šī jaunā līguma partneru viedokļa" Francijas svarīgo lomu Indijas-Klusā okeāna reģionā.

Vienlaikus Morisons atzina, ka ar AUKUS saistīto jautājumu atrisināšana starp Austrāliju un Franciju "prasītu ilgāku laiku, nekā tie, kas tika risināti starp ASV un Franciju".

Jautāts, vai viņš būtu gatavs atvainoties Makronam, kad viņš ar viņu runās, Morisons savu nostāju nemainīja un sacīja, ka ir rīkojies saskaņā ar Austrālijas valsts drošības interesēm. "Premjerministriem jāpieņem smagi lēmumi par mūsu interesēm," sacīja Austrālijas premjers.

Plašāk par AUKUS aliansi un to, kādēļ šis sadarbības formāts tik ļoti saniknojis Franciju iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!