Foto: AP/Scanpix/LETA

Francija trešdien pavēstīja, ka tās vēstnieks Austrālijā atgriezīsies Kanberā, šādi Parīzei izbeidzot diplomātisko protestu saistībā ar Austrālijas lēmumu atteikties no plāna par Francijas zemūdeņu iegādi.

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns parlamentam sacīja, ka "tagad lūdzis mūsu vēstnieku atgriezties Kanberā ar diviem mērķiem - palīdzēt veidot mūsu attiecības ar Austrāliju nākotnē un stingri aizstāvēt mūsu intereses, Austrālijai īstenojot lēmumu apturēt zemūdeņu programmu".

Francija 17.septembrī atsauca uz konsultācijām savus vēstniekus ASV un Austrālijā, turpinoties strīdam par Austrālijas atteikšanos no zemūdeņu iegādes līguma ar Franciju par labu kodolzemūdenēm, kuras Austrālija iegūs ar ASV palīdzību.

Atteikšanās no okeāna klases zemūdeņu projekta, pie kura Austrālija un Francija bija strādājušas kopš 2016.gada, ir "nepieņemama uzvedība starp sabiedrotajiem un partneriem", pagājušajā mēnesī norādīja Ledriāns.

"Tās sekas skar mūsu alianšu, mūsu partnerību koncepciju, un Indijas-Klusā okeāna [reģiona] svarīgumu Eiropai."

ASV prezidents Džo Baidens, Austrālijas premjerministrs Skots Morisons un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons 15.septembrī paziņoja par jaunas šo valstu stratēģiskās aizsardzības alianses izveidošanu, kas paredz piešķirt Austrālijai ASV kodolzemūdeņu būvniecības tehnoloģiju, kā arī kiberaizsardzību, pielietojamo mākslīgo intelektu un zemjūras tehnoloģiju iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!