Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas aizsardzības ministre ir atcēlusi sarunas ar savu Lielbritānijas kolēģi sakarā ar strīdu, ko izraisījis jauns drošības līgums starp Lielbritāniju, ASV un Austrāliju (saīsinājumā dēvēts arī par AUKUS), ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Parīze ir neapmierināta ar to, ka Austrālija parakstīja AUKUS vienošanos par ar kodolenerģiju darbināmu zemūdeņu būvēšanu, tādā veidā aizejot no vienošanās ar Franciju.

Pagājušajā nedēļā noslēgtais AUKUS līgums, kas uzskatīts par instrumentu, lai mazinātu Ķīnas ietekmi, pielika punktu 37 miljardus ASV dolāru vērtajam līgumam, ko 2016. gadā parakstīja Austrālija un Francija. Šis līgums paredzēja, ka Francija būvēs 12 konvencionālās zemūdenes.

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns Austrālijas pievienošanos AUKUS ietvaram raksturojis kā "dūrienu mugurā", kas ir "nepieņemama uzvedība starp sabiedrotajiem un partneriem". Savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēlēja atsaukt Francijas vēstniekus Vašingtonā un Kanberā.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sacīja, ka Francijai par šo darījumu nav jāuztraucas.

Taču Parīze joprojām ir ārkārtīgi neapmierināta ar notikušo. Šonedēļ Londonā plānotā Francijas aizsardzības ministres Florences Parlijas tikšanās ar Apvienotās Karalistes aizsardzības ministru Benu Volesu nu ir atcelta.

Lords Rikets, bijušais Lielbritānijas vēstnieks Francijā, kuram bijis jābūt aizsardzības ministru samita līdzpriekšsēdētājam, apstiprināja, ka tikšanās ir "pārcelta uz vēlāku laiku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!