Foto: Reuters/Scanpix/LETA

103 gadus pēc nogrimšanas Austrālija okeāna dzelmē atradusi savu pirmo zemūdeni, kas zaudēta Pirmā pasaules kara laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šis ir viens no nozīmīgākajiem atklājumiem Austrālijas jūras spēku vēsturē," ceturtdien paziņoja aizsardzības ministre Marisa Pēne.

HMAS AE-1 zemūdene pazuda 1914. gadā pēc tam, kad pameta Rabaulas ostu Papua-Jaungvinejā. Tā bija pirmā zaudētā sabiedroto spēku zemūdene. Uz peldlīdzekļa klāja atradās 35 austrāliešu un britu jūrnieki.

Zemūdene līdz šim meklēta jau vairākas reizes, taču veiksmīga izrādījusies 13. meklēšanas misija. Zemūdens peldlīdzekļa vraks atrasts pie Papua-Jaungvinejas Jorkas hercoga salām.

Zemūdenes atrašana atrisina Austrālijas senāko flotes mistēriju, norādīts valdības paziņojumā.

"Tas bija pirmais Austrālijas Karaliskās flotes zaudējums un pirmā sabiedroto zaudētā zemūdene Pirmajā pasaules karā, nozīmīga traģēdija, ko izjuta mūsu tauta un sabiedrotie," norāda ministre.

Zemūdene atrasta, izmantojot zemūdens dronu, kas pārvietojās 40 metrus virs jūras dibena. Zemūdenes vraks uziets vairāk nekā 300 metru dziļumā. Meklēšanas komanda ieturējusi īsu piemiņas brīdi par tiem, kas atradās zemūdenē un gāja bojā.

Valdība mēģinās sazināties ar apkalpes locekļu radiniekiem. Ministre norāda, ka ar laiku varētu tikt noskaidroti zemūdenes nogrimšanas iemesli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!