Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas Augstākā tiesa noraidījusi Ungārija valdības lūgumu izdot 90 gadus veco Čārlzu Zentai, kurš apsūdzēts ebreju pusaudža nogalināšanā Otrā pasaules kara laikā Budapeštā, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ungārijā vīrieti vaino ebreju pusaudža spīdzināšanā un nogalināšanā 1944.gadā.

Augstākā tiesa trešdien savā spriedumā norādījusi, ka 1944.gada Ungārijā nepastāvēja tāda kategorija kā "kara noziegums", tāpēc noraidīja lūgumu par vīrieša izdošanu. Zentai viņam izvirzītās apsūdzības nav atzinis.

Kopā ar Zentai 18 gadus vecā Pētera Balaža piekaušanā un nogalināšanā apsūdzēti bija divi kareivji. Viņi par šo noziegumu tika ieslodzīti cietumā jau četrdesmitajos gados. Saskaņā ar tiesas materiāliem, noziegums pastrādāts laikā, kad Zentai dienēja Ungārijas armijā, kas tolaik bija nacistiskās Vācijas sabiedrotā. Pusaudzis nežēlīgi piekauts, jo atteicies valkāt dzelteno Dāvida zvaigzni.

Zentai uz Austrāliju emigrēja piecdesmitajos gados, bet Ungārija pieprasīja izdot Zentai 2005.gadā. Pret izdošanu Ungārijai vīrietis cīnās jau kopš 2009.gada. Iepriekš tiesa nolēma izdot vīrieti, taču viņš šo spriedumu pārsūdzēja Austrālijas Augstākā tiesā.

Zentei un viņa ģimene, kuri ir Austrālijas pilsoņi, paziņojuši, ka ir gatavi atbildēt uz jautājumiem par 1944.gada notikumu, taču tādēļ atstāt Austrāliju negrasās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!