Foto: AFP/Scanpix

Austrālija nosūtīs uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) 600 karavīru, kas pievienosies ASV vadītai starptautiskai koalīcijai cīņā pret teroristu grupējuma "Islāma valsts" (IV) džihādistiem.

Austrālijas premjerministrs Tonijs Abots svētdien paziņoja, ka uz AAE tiks nosūtīti 400 gaisa spēku personāla un 200 sauszemes spēku personāla, atsaucoties uz ASV oficiālu lūgumu iesaistīties starptautiskā koalīcijā cīņai pret radikālo islāmistu grupējumu.

Austrālija uz AAE nosūtīs arī astoņas kaujas lidmašīnas un vairākus atbalsta lidaparātus, kā arī tās militārie speciālisti piedāvās konsultācijas Irākas valdībai cīņā ar IV teroristiem.

ASV pastiprinājušas centienus izveidot starptautisku koalīciju un cer tajā iesaistīt arī arābu valstis, kuras cenšas pārliecināt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs savas vizītes laikā Tuvajos Austrumos.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu labdarības aģentūras darbiniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!