Foto: AFP/Scanpix
Austrālija ir izveidojusi pasaulē lielāko jūras rezervātu tīklu, lai aizsargātu okeānu pie saviem krastiem. To platība ir vairāk nekā 2,3 miljoni kvadrātkilometru, kurus tagad likums aizsargā pret pārlieku lielu nozveju un naftas ieguvi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vides ministrs Tonijs Bērks rezervātu izveidošanu ir nosaucis par vēsturisku momentu okeānu saglabāšanā, norādot, ka šis solis nostiprina Austrālijas līderpozīcijas pasaules dabas aizsardzībā.

Austrālijas piekrastē mājo haizivis un tunči, te ir noslēgti tropiskie rifi un dziļūdens kanjoni.

Par rezervātu tīkla izveidošanu valdība paziņoja jau jūnijā, bet piektdien stājas spēkā likums, kas oficiāli nosaka izsargājamo teritoriju īpašo statusu. Jaunās teritorijas papildina jau līdz šim aizsargātās zonas, palielinot kopējo Austrālijas jūras rezervātu platību līdz 3,1 miljonam kvadrātkilometru.

Aizsargājamo teritoriju platības palielināšanu gan kritizē zvejniecības industrijas pārstāvji, apgalvojot, ka tas radīs nozarei nopietnus zaudējumus un 36 000 darbavietu zaudējumu.

Vides ministrs oponē, ka rezervāti ietekmē mazāk nekā vienu procentu no kopējās jūras nozvejas vērtības. Ministrija arī paziņojusi, ka kompensācijām zvejniecības uzņēmumiem ir atvēlēti 100 miljoni Austrālijas dolāru (56,6 miljoni latu).

Rezervātu izveidi atbalsta vides aktīvistu organizācijas, norādot, ka Austrālijas ūdeņu aizsardzības labā vēl ir daudz darāmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!