Austrālijā krastā metušies aptuveni 200 vaļi, no kuriem desmitiem miruši, taču daļu glābējiem izdevies ievirzīt atpakaļ okeānā un izglābt, pirmdien pavēstīja amatpersonas.
Pavisam Austrālijas dienvidos uz Tasmānijas salas svētdienas vakarā krastā izmetās 192 pilotvaļi un vairāki delfīni, no kuriem aptuveni 140 nomira, taču 14 nogādāti atpakaļ ūdenī un izglābti, paziņoja Tasmanijas parku un zemes dienests.

"150 cilvēku liela profesionāļu un brīvprātīgo grupa strādāja paisuma laikā, lai dzīvniekus dabūtu atpakaļ jūrā," sacīja dienesta pārstāvis Kriss Artūrs. "Mēs strādāsim līdz tumsai un rīt līdz ar gaismu sāksim no jauna."

Viņš iepriekš raidorganizācijai ABC pauda cerību, ka daudzus no vaļiem izdosies glābt.

"Tas ir apbrīnojami, ka daži mirs uzreiz, bet daži izdzīvos dienām ilgi. Šie dzīvnieki, pilotvaļi, ir diezgan spēcīgi. Mēs to esam piedzīvojuši agrāk," sacīja Artūrs. "Kamēr viņi ir dzīvi, pastāv iespēja. Taču jūrā pie krasta joprojām klīst liels skaits dzīvnieku."

Pavisam Tasmānijas pludmalēs pludmalēs pēdējos četrus mēnešos krastā metušies teju 400 vaļu. No visiem Austrālijā reģistrētajiem vaļu mešanās krastā gadījumiem 80% notiek Tasmanijā.

Zinātniekiem nav īsti skaidrs, kāpēc šie dzīvnieki tā rīkojas. Daļa zinātnieku uzskata, ka vaļi dodas palīgā saviem sugasbrāļiem, kas nonākuši nelaimē.

Kā citi iespējamie iemesli tiek minēti, ka vaļiem pazūd orientēšanās spējas vai arī barvedis izved pārējos krastā. Tiek uzskatīts, ka noteikta loma ir arī cilvēku aktivitātei ūdeņos, jo vaļi ir ļoti jutīgi pret zemūdens trokšņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!