Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Austrālijas valdība pirmdienas vēlā vakarā (pēc vietējā laika) izsludinājusi jaunus ceļošanas ieteikumus attiecībā uz Ukrainu, savus pilsoņus mudinot valsti "pamest tagad", kā arī uzsākusi diplomātu ģimeņu evakuāciju no Kijevas, ziņo Austrālijas medijs "The Age".

Izmaiņas ceļošanas ieteikumos izsludinātas sakarā ar aplēsēm par vismaz 127 000 Krievijas karavīru savilkšanu pie Ukrainas robežām, lai, kā pārliecināti paudušas vairākas augstas rietumvalstu amatpersonas, paplašinātu fronti Ukrainā.

Izmaiņu izsludināšana notikusi pēc pulksten 21 pēc Rietumaustrālijas laika (pēc pulksten 12 pēc Latvijas laika) un tā seko ASV un Lielbritānijas paziņojumiem par savu diplomātu vai diplomātu ģimeņu evakuāciju, kā arī mudinājumu pilsoņiem pamest valsti. Austrālijas pilsoņi mudināti izmantot komercreisus un citas ceļošanas iespējas, bet rēķināties ar iespējamām pēkšņām to izmaiņām.

"Austrālijas pilsoņiem, kuri izlems palikt Ukrainā, būtu jāpārskata savi personīgie drošības plāni, jābūt gataviem atrast patvērumu nepieciešamības gadījumā, jābūt īpaši uzmanīgiem par savu drošību, kā arī jāreģistrējas Ārlietu un tirdzniecības departamentā," paziņojusi valdība.

Austrālijas Ārlietu ministre cita starpā lūgusi drošības dienestu vadību apspriest iespējamu palīdzības sniegšanu Ukrainai kiberdrošības jomā, kas tādējādi varētu pastiprināt Austrālijas atbalstu. Karakuģus un militārās lidmašīnas uz Austrumeiropu pirmdien apņēmusies sūtīt gan NATO, gan atsevišķi arī ASV. Jau ziņots, ka vairākas valstis Ukrainai piegādājušas ieročus un militāros ekspertus, kā arī brīdinājušas Krieviju par papildu palīdzības sniegšanu iebrukuma gadījumā.

Krievija turpina Ukrainas pierobežā, tostarp Baltkrievijā, koncentrēt spēkus, pat no Tālajiem Austrumiem sūtot aizvien jaunus vilcienu sastāvus ar bruņutehniku, taču vienlaikus noraida, ka tā grasoties uzbrukt Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!