Foto: EPA/Scanpix/LETA

Austrālijas premjers Skots Morisons solījis nepieļaut Ķīnas militārās bāzes izveidošanu Zālamana salās, raksta "Al Jazeera".

Pekina pagājušajā mēnesī paziņoja, ka parakstījusi sadarbības līgumu drošības nozarē ar Zālamana salām. Ķīnas un Zālamana salu līguma saturs nav publiski izpausts, taču nopludināts darījuma melnraksts satraucis citas reģiona valstis. Īpašu uzmanību piesaistījušas tās līguma sadaļas, kas ļautu Ķīnas jūras spēkiem dislocēties salās, kas atrodas mazāk nekā 2000 kilometru Austrālijas.

Morisons brīdināja, ka Ķīnas militārās bāzes izveide Zālamana salās būtu "sarkanās līnijas" šķērsošana. Jautāts par to, ko nozīmē šī sarkanā līnija, Morisons sacīja: "Austrālija sadarbosies ar partneriem, lai nodrošinātu, ka šāda veida iznākums tiktu novērsts."

Morisons arī piebilda, ka būtu "neprātīgi" spekulēt par konkrētiem pasākumiem, ko Austrālija varētu veikt, lai novērstu militārās bāzes izveidi Zālamana salās. "Pati Zālamana salu valdība mums ir ļoti skaidri norādījusi, ka arī tas nav iznākums, ko viņi vēlas (..) Es uzskatu, ka šāda [Ķīnas militārā] klātbūtne nav viņu nacionālajās interesēs," norādīja premjers.

Morisons, kura konservatīvā valdība jaunākajās sabiedriskās domas aptaujās atpaliek no opozīcijas, ir kritizēta par nespēju atturēt Ķīnu no līguma parakstīšanas ar Zālamana salām reģionā, kur Austrālijai tradicionāli ir bijusi liela ietekme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!