Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Paredzams, ka Austrālija izziņos plānus 2030. gados iegādāties piecas ASV ar kodolenerģiju darbināmas zemūdenes kā daļu no ievērojamā Klusā okeāna drošības pakta ar Vašingtonu un Londonu, ziņo četras Savienoto Valstu amatpersonas, uz kurām atsaucas "Al Jazeera".

Saskaņā ar tā dēvēto AUKUS līgumu tuvāko gadu laikā vismaz viena ASV zemūdene apmeklēs Austrālijas ostas, un līdz 2030. gadu beigām tiks būvētas jaunas klases zemūdenes ar Apvienotās Karalistes projektiem un ASV tehnoloģijām, pastāstīja viena no amatpersonām.

Austrālijas premjers Entonijam Albanīss pirmdien Sandjego tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu un Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, lai atklātu AUKUS nākamos soļus.

Klusā okeāna drošības pakts pirmo reizi tika izziņots 2021. gada septembrī, un paredzams, ka tas ietvers arī sadarbību hiperskaņas raķešu, mākslīgā intelekta un kiberkara jomā. AUKUS uzskatīts par mēģinājumu stāties pretī Ķīnas pieaugošajai ietekmei reģionā, un ir izpelnījies Pekinas nosodījumu.

Divas no amatpersonām, kuras vēlējās palikt anonīmas, sacīja, ka pēc ikgadējām ostu vizītēm ASV aptuveni līdz 2027. gadam izvietos dažas zemūdenes Rietumaustrālijā.

2030. gadu sākumā Austrālija iegādātos trīs Virdžīnijas klases zemūdenes un tai būtu iespēja iegādāties vēl divas. Kodolzemūdenes var palikt zem ūdens ilgāk nekā parastās, un tās ir grūtāk pamanīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!