Foto: AFP/Scanpix/LETA
Austrālijā, izmantojot helikopterus, tiek izšauti tūkstošiem kamieļu, kas, ugunsgrēku iztramdīti, apdraud aborigēnu kopienas. "Šī ir pirmā lielā atšaušana šajā reģionā," sacīja vietējās aborigēnu valdības vadītājs Ričards Kings.

Kamieļi, sākot ar ceturtdienu, tiek izšauti aborigēnu apdzīvotajā teritorijā Dienvidaustrālijas štata ziemeļrietumos, ko pārvalda aborigēnu vietējā valdība. Austrālijas federālā valdība ir devusi zaļo gaismu kamieļu likvidēšanai.

Operācijas pirmajā dienā nošauti aptuveni 1500 kamieļi, atklāja Kings, piebilstot, ka šaušana, visticamāk, turpināsies vairākas dienas, kuru laikā profesionāli šāvēji no helikopteriem nogalinās līdz 10 000 kamieļu.

Kamieļus Austrālijā ieveda britu kolonisti 19. gadsimtā no Indijas, Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem. Kamieļiem Austrālijā trūkst dabisko ienaidnieku un gadu gaitā tie ir savairojušies. Vides eksperti aplēsuši, ka pašreiz Austrālijā, galvenokārt valsts vidienē, mīt aptuveni 600 000 savvaļas kamieļu.

Kings sacīja, ka aborigēnu zemēs pēdējos 18 mēnešus valda liels sausums, kas apvienojumā ar karstumu pamudinājis kamieļus doties uz apdzīvotām vietām pārtikas un ūdens meklējumos. Dzīvnieki savā ceļā sagāž žogus un izposta pārtikas noliktavas, apgāž ūdens cisternas un salauž gaisa kondicionierus.

Ūdens šajā reģionā, kur uz 103 000 kvadrātkilometru dzīvo aptuveni 2300 cilvēki, ir ārkārtīgi vērtīgs un sargājams resurss.

Austrālijā 2019. gads bija karstākais un sausākais novērojumu vēsturē, un visā valstī plosās savvaļas ugunsgrēki, kuros dzīvību zaudējuši 26 cilvēki un tūkstošiem palikuši bez mājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!