Foto: Reuters/Scanpix

Austrālija ir oficiāli noraidījusi ASV lūgumu sniegt lielāku militāru palīdzību cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), jo uzskata, ka jau ir sniegusi "būtisku" ieguldījumu šajā cīņā, trešdienas vakarā paziņoja Austrālijas aizsardzības ministre Marisa Peina.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters decembrī aicināja partnerus koalīcijā, kas cīnās pret džihādistiem un citiem kaujiniekiem Irākā un Sīrijā, palielināt savu ieguldījumu pēc 13.novembra Parīzes teroraktiem.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls toreiz lika saprast, ka Austrālija īpaši nevēlas palielināt savu ieguldījumu cīņā pret "Daesh".

"Austrālija ir izskatījusi ASV aizsardzības ministra Eštona Kārtera lūgumu, ņemot vērā būtisko ieguldījumu, ko mēs jau sniedzam Irākas drošības spēku apmācīšanai un gaisa [triecienu] kampaņai [pret "Daesh']," sacīja Peina.

"[Austrālijas] valdība ir informējusi ministru Kārteru, ka mūsu ieguldījums tiks turpināts esošajā apjomā," piebilda Peina.

Pēc dažām dienām Tērnbuls tiksies ar ASV prezidentu Baraku Obamu Vašingtonā. Viņa vizītē galvenā uzmanība tiks pievērsta terorisma un teritoriālu strīdu jautājumiem.

Tuvajos Austrumos pašlaik ir apmēram 780 Austrālijas karavīru, kas atbalsta tās operāciju pret "Daesh" un vairākus mēnešus darbojušies Irākā. 400 no viņiem piedalās gaisa triecienu misijās, 300 Bagdādē apmāca Irākas drošības spēkus, un 80 konsultē un atbalsta Irākas armiju pretterorisma operācijās.

Austrālija pērnā gada beigās sāka veikt gaisa triecienus pret "Daesh" objektiem Sīrijā, piedaloties ASV vadītā 60 valstu koalīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!