Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons trešdien paziņoja, ka valdība atkal atvērs pērn slēgto migrantu aizturēšanas centru Ziemassvētku salā, pastiprinot stingro politiku pret imigrāciju pēc valdības ciestas sakāves parlamentā.

Morisons apstiprināja šī centra atvēršanu dažus mēnešus pēc tā slēgšanas, apgalvojot, ka parlamenta jaunpieņemts likums palielinās to cilvēku skaitu, kas mēģina nelegāli ierasties Austrālijā.

Austrālijas parlaments otrdien un trešdien par spīti valdības brīdinājumiem pieņēma likumu, kas ļauj bēgļiem un patvēruma meklētājiem, kuri atrodas migrantu aizturēšanas centros Nauru un Papua-Jaungvinejas Manusas salā, ierasties Austrālijā medicīniskas palīdzības saņemšanai.

Vairāku gadu desmitu laikā šī bija pirmā reize, kad Austrālijas valdība zaudējusi parlamenta balsojumā par tās likumiem.

Morisons apsūdzēja opozīciju mēģinājumā "vājināt un kompromitēt mūsu robežas" un sacīja, ka viņš "simtprocentīgi" pieņem vairākus drošības dienestu ieteikumus tālāk pastiprināt centienus nepieļaut migrantu un patvēruma meklētāju ierašanos pa jūru.

Viņš atteicās precizēt, kādi būs ieteiktie slepenie pasākumi, bet paziņoja par migrantu aizturēšanas centra atkalatvēršanu Austrālijai piederošajā Ziemassvētku salā, kas atrodas apmēram 2300 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Austrālijas pilsētas Pertas un 500 kilometrus uz dienvidiem no Indonēzijas galvaspilsētas Džakartas.

Šajā centrā savulaik bija turēti tūkstošiem migrantu. Pēdējie 35 šī centra iemītnieki tika aizvesti no Ziemassvētku salas pērn oktobrī, kad šis centrs tika slēgts.

Austrālijas premjera Liberālā partija un opozīcijā esošā Leiboristu partija gatavojas parlamenta vēlēšanām maijā. Pirms tām ir izvērsušās debates par valdības stingro politiku imigrācijas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!