Foto: AFP/Scanpix

Austrālija tuvākā laikā plāno izšaut līdz pat 10 000 savvaļas zirgu, paziņojušas amatpersonas.

Zirgus plānots izšaut, pamatojoties uz humāniem un vides apsvērumiem, jo, pārlieku savairojoties, tie sākuši atstāt negatīvu ietekmi uz zemi, noplicina ūdens un pārtikas resursus un paši mirst mokošā nāvē.

"Neviens nevēlas redzēt ciešanas, sevišķi jau zemes tradicionālie īpašnieki, kuri mīl zirgus, bet labi apzinās briesmīgās sekas, kādas rada nekontrolēta populācija," norādīja Centrālās zemes padomes direktors Deivids Ross.

Zirgi tiks izšauti no helikopteriem konkrētā apgabalā aptuveni 300 kilometrus uz dienvidrietumiem no Alisspringsas.

Šajā teritorijā mīt aptuveni 10 000 savvaļas zirgu, kas mirst lēnā un mokošā nāvē, nodarot postu videi, kas būs jūtams vēl turpmākos gadus, norādīja Ross.

Varasiestāžu lēmums izšaut zirgus izraisījis asus protestus no dzīvnieku aizstāvju puses, tomēr Centrālā zemes padome uzstāj, ka tas ir nepieciešams.

Padomes preses pārstāve aģentūrai AFP neapstiprināja, vai izšaušana jau sākusies, bet Austrālijas raidorganizācija ABC vēsta, ka process trešdien sācies un ilgs līdz jūnija vidum.

Ross skaidroja, ka izšaušana no gaisa ir pats humānākais veids, kā šajā situācijā tikt galā ar savvaļas zirgiem, jo plašās teritorijas un ceļu trūkumu dēļ dzīvniekus nav iespējams sadzīt vienkopus un nogādāt lopkautuvēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!