Foto: AFP/Scanpix/LETA
Austrālija paziņojusi, ka tā plāno garantēt retu izrakteņu izstrādi pietiekamā apjomā, lai nodrošinātu sevi un sabiedrotos, piemēram, Lielbritāniju un ASV. Tādējādi tā plāno kompensēt Ķīnas izrakteņu eksporta apsīkšanu.

ASV prezidenta Donalda Trampa uzsāktais tirdzniecības karš ar Ķīnu jau ir skāris visdažādākās nozares un tirdzniecības tīklus visā pasaulē. Cita starpā Ķīna draudējusi, ka tā noteiks eksporta ierobežojumus tajā atrasto reto izrakteņu eksportam.

Vairāki retie izrakteņi ir neaizstājami dažādu augsto tehnoloģiju ražošanā, tostarp militāro tehnoloģiju ražošanā, raksta medijs "Janes". Lai augsto tehnoloģiju nozarēs ražošana neapsīktu, Austrālija paziņojusi, ka plāno aizvietot Ķīnu reto materiālu piegādē valstīm, kuras tā uzskata par sabiedrotajām.

Šo apņemšanos paudusi Austrālijas aizsardzības ministre Linda Reinoldsa drošības jautājumiem veltītā konferencē. Reto izrakteņu potenciāls trūkums militārajā industrijā dažādās valstīs tiek uzskatīts par potenciālu drošības apdraudējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!