Foto: Reuters/Scanpix

Laikraksta "The Guardian" Austrālijas izdevums publiskojis vairāk nekā 2000 ziņojumu, kas liecina par dažādiem pārkāpumiem Austrālijas imigrantu aizturēšanas centrā Nauru, tostarp seksuāliem uzbrukumiem bērniem.

Austrālija aiztur visus imigrantus, kas valstī mēģina iekļūt nelegāli pa jūras ceļu, nosūta viņus atpakaļ vai arī nogādā aizturēšanas centros Papua-Jaungvinejā un Nauru, kur tiek izskatīti viņu lūgumi piešķirt patvērumu. Nauru pašreiz atrodas 442 imigranti.

Medijos noplūdinātie dokumenti liecina, ka imigranti Nauru cieš no uzbrukumiem, seksuālas uzmākšanās un paaugstināta stresa.

Ziņojumos, ko publiskojis "The Guardian", minēti gadījumi, kad centra apsargi draudējuši zēnam ar nāvi un atļāvuši kādai jaunai sievietei ilgāk mazgāties dušā tikai apmaiņā pret seksuāla rakstura pakalpojumiem.

Tiek uzskatīts, ka stress, ko rada ilgais centrā pavadītais laiks, novedis imigrantus pie sevis traumēšanas, tostarp kāda sieviete mēģinājusi pakārties un meitene aizšuvusi sev lūpas.

"The Guardian" norādījis, ka ziņojumus rakstījuši aizturēšanas centra darbinieki, un tas ir lielākais dokumentu kopums, kas noplūdināts no Austrālijas imigrācijas sistēmas iekšienes. Laikraksts secinājis, ka vairāk nekā pusē no ziņojumiem cietušie ir bērni.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls paziņojis, ka medijos noplūdinātā informācija tiks izpētīta, lai noskaidrotu, vai ir kādas sūdzības vai jautājumi, kas nav pienācīgi risināti. Vienlaikus valdība uzsvēra, ka šie ziņojumi satur tikai apgalvojumus, nevis faktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!