Foto: Reuters/Scanpix

Austrālijas Islāma padome ir aicinājusi izveidot nodokļu maksātāju finansētas vietas, kur viņi varētu paust musinošus uzskatus, nebaidoties par sekām, lai arī amatpersonas šādu rosinājumu nosaukušas par satraucošu un aplamu.

Viktorijas štata Islāma padome šādu priekšlikumu iesniegusi štata parlamentam, prasot, lai terorisma un ekstrēmisma apkarošanai domātais finansējums tiktu novirzīts šādu vietu izveidošanai.

"Pašreizējā (..) finansējuma novirzīšana, lai radītu drošas vietas, ir steidzami vajadzīga musulmaņu jauniešiem, lai tie tiktos un emocionāli runātu par dažādiem jautājumiem," paziņoja padome.

Vieta, "kur viņi var būt vaļsirdīgi un pat izmantot vārdus, kas sabiedriskā vietā izklausītos musinoši", piebilda padome.

Viktorijas štata premjerministrs Daniels Endrjūss atzina, ka ir "ļoti nobažījies" par ikvienu priekšlikumu veidot vietas, kur musulmaņu jaunieši "varētu būt radikāli".

"Nav droša veida, lai lamātu Rietumus," viņš uzsvēra reportieriem. "Nav droša veida, lai lamātu vērtības, kuras mums ir dārgas," viņš piebilda.

"Es esmu ļoti nobažījies par rosinājumu, ka mums varētu būt vietas, kur cilvēki varētu būt radikāli deradikalizācijas programmas ietvaros. Tas man nepavisam nešķiet loģiski," uzsvēra Endrjūss. Viņš arī izslēdza jebkādu iespēju piešķirt šādai vajadzībai finansējumu.

Viktorijas Islāma padome savā pieteikumā norādīja, ka labējā spārna ekstrēmistu retorikas pieaugums ir radījis "mūsu ģimeņu uzraudzības kultūru".

"Musulmaņu jaunieši īpaši tiek uzraudzīti visur, katru dienu, un šī 24 stundu dienā, septiņu dienu nedēļā uzraudzība tiek uzsūkta un daudziem musulmaņiem izraisa nopietnas garīgās veselības problēmas un palielina spriedzi ģimenē," skaidroja padome.

Tā arī piebilda, ka vārdi bieži tiek uzskatīti par "lielāku noziegumu nekā rīcība", un tas ierobežo jauniešu brīvību "izpaust sevi tādā veidā, kas netiek attiecināts uz islāmam nepiederošiem jauniešiem".

Jau vēstīts, ka otrdien Melburnā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds somāliešu izcelsmes vīrietis, kurš bija sagrābis ķīlnieci un pirms tam nogalinājis kādu vīrieti.

Vēlāk kļuva zināms, ka slepkava iepriekš ticis tiesāts par uzbrukuma plānošanu armijas bāzei Sidnejā.

Austrālijas amatpersonas norāda, ka kopš terorisma draudu līmeņa paaugstināšanas 2014. gada septembrī ir novērsti 12 terorakti, bet 61 cilvēkam izvirzītas apsūdzības. Četri terorakti šajā laikā tomēr ir notikuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!