Nomaļā Austrālijas Tasmanijas salas rietumu piekrastē kāds nirējs atradis 120 vaļus un delfīnus, kas nomiruši pēc mešanās krastā, otrdien paziņoja Austrālijas vides aizsardzības ministrs Baiens Grīns.
Viņš sacīja, ka Vides departamenta personāls devies uz notikumu vietu.

Saskaņā ar saņemto informāciju, pludmalē nomiruši 110 pilotvaļi un 10 delfīni.

Tasmanijas Dabas muzeja zoologs Deivids Pembertons sacīja, ka dzīvnieki, iespējams, meklējot barību, piepeldējuši pārāk tuvu krastam un nav spējuši tikt atpakaļ.

Tomēr viņš norādīja, ka vaļu un delfīnu vienlaicīga izskalošana krastā ir neparasta, kas varētu liecināt par kādiem "ārējiem faktoriem".

"Šāda veida notikums vienmēr ir ļoti bēdīgs. Es saprotu, ka Jaunzēlandē līdzīgs notikums bija tikai pirms nedēļas," sacīja Grīns.

Jaunzēlande ir viena no vietām, kur reģistrēts vislielākais skaits gadījumu, kad vaļi masveidā metas krastā. Nereti pēc dzīvnieku nogādāšanas atpakaļ dziļākos ūdeņos tie no jauna dodas uz krastu.

Zinātniekiem nav īsti skaidrs, kāpēc šie dzīvnieki tā rīkojas. Kā iespējamais iemesls tiek minēts, ka vaļiem pazūd orientēšanās vai arī barvedis izved pārējos krastā. Tiek uzskatīts, ka noteikta loma ir arī cilvēku aktivitātei ūdeņos, jo vaļi ir ļoti jutīgi pret zemūdens trokšņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!